Jan Faasse tijdens een bijeenkomst in 2017. FOTO HELEEN MD DEKKER
Jan Faasse tijdens een bijeenkomst in 2017. FOTO HELEEN MD DEKKER Foto: Heleen MD Dekker

Verhuizing doet vakbond FNV goed

GOES - De verhuizing van de kantoren van de Voorstad en Lijnbaan naar de Wulfaerstraat in Goes heeft vakbond FNV goed gedaan. Er is meer aanloop en vooral tijdens het wekelijkse spreekuur werk en inkomen op dinsdagavond is het drukker.

DOOR PETER URBANUS

Vorig jaar november betrok vakbond FNV Midden-Zeeland haar nieuwe onderkomen. De jaren daarvoor had de bond twee kantoren in Goes: aan de Voorstad en aan de Lijnbaan. Het nieuwe onderkomen past veel beter, is ruim en beter zichtbaar en de bereikbaarheid is prima. “Een prachtige locatie”, vindt consulent en coördinator Jan Faasse. Gastheer Hans Colijn ontvangt op de dinsdagavond het bezoek en biedt thee of koffie aan. Het enige vakbondshuis van de provincie draait op de inzet van vrijwilligers. Ook de vijf consulenten zijn vrijwilligers, maar zij hebben wel cursussen gevolgd bij de vakbond. Ze helpen leden en niet-leden met vragen over contracten, bij dreigend ontslag, werkloosheid en een negatief functioneringsgesprek.

Opvallend is dat zich de laatste tijd vooral mensen naar het spreekuur komen die na langere tijd van ziekte ineens een voorstel krijgen van hun werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, vertelt Faasse. “Bij ziekte is de werkgever verplicht het loon twee jaar door te betalen. Meestal biedt de werkgever bij het ontbinden van de arbeidsovereenkomst een bedrag aan. Wij adviseren mensen altijd om daar niet in mee te gaan. Verder zien we veel mensen die na een aantal jaren ineens een negatief functioneringsgesprek hebben gehad. Meestal betreft het mensen met een vlekje, waar de werkgever vanaf wil.”

Er is een WIA-consulent voor vraagstukken rond langdurige arbeidsongeschiktheid en begeleiding bij de keuring. Het WIA-spreekuur vindt alleen in oneven weken plaats, eveneens op de dinsdagavond. Op de tweede zaterdag van de maand is er ‘s ochtends een belastingservice voor leden. Daar kun je terecht met vragen over toeslagen. Daarnaast is er nog een apart spreekuur voor loopbaanadvies.

Faasse zelf is in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur, maar door de medezeggenschapsraad en de consulentencursussen heeft hij zich verder ontwikkeld. “Vakbondswerk is goed voor je ontwikkeling”, meent hij.

Vorig jaar heeft hij bovendien zijn bachelor hbo-rechten gehaald. “Ik heb intussen een aardig rugzakje met kennis. Vakbondswerk is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Maar aan die hbo-opleiding was ik nooit begonnen zonder mijn basis als consulent.”

Ook niet-leden zijn op dinsdagavond welkom voor een eenmalig adviesgesprek. “Ze krijgen na het gesprek wel een inschrijfformulier mee van ons”, zegt de consulent.

Lidmaatschap van de FNV kost maximaal 16,50 euro per maand en voor jongeren en mensen met een uitkering zijn er aangepaste regelingen. Meer op www.fnv.nl.[l]