Tweede groene afvalbak is voortaan gratis in Goes

GOES - Inwoners van de gemeente Goes die een tweede kliko voor hun GFT-afval willen hoeven daarvoor niet meer te betalen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er geldt in Goes nog een tarief van 49 euro per jaar voor een tweede groene bak. “We willen het scheiden van afval aanmoedigen, dus dan past zo’n extra bedrag niet”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Sinds 1 juli is diftar ingevoerd in Goes, omdat ze net als andere gemeenten de hoeveelheid restafval per inwoner moet terugbrengen. Goesenaren moeten vanaf 1 januari betalen als ze de bak voor restafval buiten zetten. Kosten zijn vier euro per keer. Een chip in de kliko registreert wie hem buiten zet. “We werken aan een portaal voor inwoners waarop ze kunnen zien hoe vaak ze hun bak buiten hebben gezet.” De kosten worden aan het einde van het jaar verrekend.

Tijdens de proefperiode merkt Goes dat er al meer wordt gescheiden, hoewel er nog niet moet worden betaald. “De hoeveelheid kunststof is flink toegenomen”, zegt Meeuwisse. Ook worden grijze bakken minder buiten gezet. De buitendienst ziet een afname van ongeveer 25 procent. Om het scheiden makkelijker te maken wil Goes op twintig locaties extra ondergrondse containers voor kunststof en plastic plaatsen. Tien locaties heeft Goes al op het oog, al moet er nog over worden gesproken met wijk- en dorpsraden. Naar de andere tien wordt nog onderzoek gedaan.[l]