Een deel van het uurwerk op de zolder van het Soepuus. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Een deel van het uurwerk op de zolder van het Soepuus. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Uurwerk op zolder van Soepuus

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van een uurwerk, genomen in de jaren ‘60. Het stond toen op zolder van de getijdenmolen, die we nu kennen als het Soepuus in de haven van Goes. Hoe oud het is weten we niet. Vermoedelijk stond het eerst op het stadhuis, daarna op een kapel bij de haven en tenslotte op het torentje van een vroegere havenpoort. Maar waar is het nu? En wie weet iets meer over dit uurwerk? Het staat deze en volgende maand centraal bij de expositie ‘18’ in het Goese stadskantoor.

Reacties kunt u sturen naar Heemkundige Kring De Bevelanden via info@hkdebevelanden.nl of Postbus 2159, 4460 MD Goes. Onder de mensen die reageren wordt een Agrimarkt-waardebon ter waarde van vijf euro met een exemplaar tijdschrift De Spuije verloot.

De winnaar van de vorige foto was Greetje Eikenhout. Het was een foto van een aantal dames in klederdracht op Noord-Beveland uit het begin van de jaren ‘50. Er was een aantal namen bekend, maar niet duidelijk was wie wie is. Yvon Rijshouwer schreef dat de middelste dame haar overgrootmoeder opoe Koets is, die aan de Boomdijk woonde en was getrouwd met Govert Begthel. Daarvoor was ze kort samen met Benjamin van de Zande. Volgens haar zijn de foto’s destijds gemaakt voor het Zeeuws Museum.

Oudtante

Bij de dame linksonder was de vraag of dit Janna de Looff-Flipse is of Maria de Looff-Flipse. Greetje Eikenbout meldde dat Janna een zus was van haar oma Pieternella Eikenbout-Flipse. Het was een kleine vrouw. Ze noemden haar Moei Janna’tje. De mevrouw op de foto vertoont volgens haar geen gelijkenis met deze oudtante.[l]