De expo met Noord-Koreaanse schilderijen van vorig jaar was een succesvol bovenregionaal evenement. ARCHIEFFOTO
De expo met Noord-Koreaanse schilderijen van vorig jaar was een succesvol bovenregionaal evenement. ARCHIEFFOTO Foto:

Goes Marketing wil elk jaar een groot evenement

GOES - De gemeente Goes wil 50.000 euro per jaar extra steken in Goes Marketing. Het geld moet worden gebruikt voor een groot evenement dat ook mensen van de buiten de provincie aantrekt en activiteiten die interessant zijn voor jongeren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Een zogenaamd bovenregionaal evenement is één van de belangrijkste wensen die is voortgekomen uit de evaluatie van de stichting Goes Marketing, die sinds 2012 Goes op de kaart probeert te zetten met evenementen en werkt aan de leefbaarheid en het imago van Goes als woon- en werkstad.

Verhoging
Het extra geld was opgenomen in het collegeprogramma van het CDA, VVD en SGP/ChristenUnie. Als de gemeenteraad instemt met de verhoging van 50.000 euro gaat er de komende vier jaar ruim 310.000 per jaar euro naar de stichting.

Vacatures
Met het extra geld moet er onder meer jaarlijks een bovenregionaal evenement worden georganiseerd. "Zeeland staat onder druk en Goes ook", zegt het college van burgemeester en wethouders in het raadsvoorstel. Zo zijn er de komende jaren duizenden vacatures te vervullen, die alleen kunnen worden bemand als er ook mensen van buiten Zeeland komen. Uit onderzoek is gebleken dat stedelijke aantrekkelijkheid belangrijk is om mensen over te halen zich ergens te vestigen. Evenementen spelen daarin weer een belangrijke rol. "Met een evenement willen we publiek trekken uit het hele land en de beeldvorming over Goes ook buiten de regio beïnvloeden. Hierdoor krijgt Goes als potentiële woon- en vestigingsplaats meer lading en worden we aantrekkelijker."

Noord-Korea
Wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes heeft wel ideeën voor een bovenregionaal evenement. "Denk bijvoorbeeld aan de expositie over Noord-Korea van vorig jaar", zegt ze.

'Willen dat evenementen culturele lading krijgen'

Op de tentoonstelling in de Grote of Maria Magdalenakerk kwamen tijdens het themajaar Goes-Azië duizenden mensen af, veelal van buiten Zeeland. Bovendien besteedden landelijke media aandacht aan de schilderijen die een geromantiseerd beeld lieten zien van het dagelijkse leven in de Stalinistische republiek. "We willen dat deze bovenregionale evenementen een culturele lading krijgen", aldus Meeuwisse. "En we denken dat in het thema Goes Modestad van alles bij elkaar komt."
De wethouder noemt bijvoorbeeld een grote tentoonstelling over streekdrachten, al dan niet in samenwerking met het Zeeuws Museum, als één van de mogelijkheden.

Lichtfestival
In het raadsvoorstel wordt ook een lichtfestival genoemd als één van de mogelijkheden. Met het extra geld moet Goes Marketing ook proberen jongeren aan te trekken en meer te doen op het gebied van watersport.
Tijdens de behandeling van het voorstel voor extra geld wordt ook het jaarverslag over 2017 besproken. Volgens Goes Marketing waren de activiteiten tijdens het themajaar Goes-Azië succesvol. Naast de expositie over Noord-Korea trokken het openluchtspektakel E-Njen, het festival Veste Verlicht, Goes Couture, met een modeshow van Ronald Kolk, en de kerstmarkt duizenden mensen.