André Smits is de drijvende kracht achter Art Kattendijke. FOTO PETER URBANUS
André Smits is de drijvende kracht achter Art Kattendijke. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Kattendijke weer in het teken van de kunst

KATTENDIJKE - Kattendijke staat dit weekend weer in het teken van het evenement Art Kattendijke. Op het programma staat muziek en performancekunst en er zijn werken te zien van een groot aantal plaatselijke kunstenaars. Het evenement is een initiatief van fotograaf en beeldend kunstenaar André Smits.

DOOR PETER URBANUS

Aan Art Kattendijke, dat voor de tweede maal wordt georganiseerd, nemen zeventien kunstenaars deel, onder wie André Smits zelf en zijn vriendin Monika Dahlberg. “Er is hier een mooie zaal en ik wilde al langere tijd iets doen op cultuurgebied”, vertelde Smits eerder. De eerste editie van vorig jaar was een succes. De deelnemende kunstenaars zijn uit het dorp en uit Smits’ netwerk afkomstig.

De opening vindt vrijdag plaats om 19.00 uur in dorpshuis ‘t Katshuis aan de Heenvlietstraat. In de gymzaal geeft Smits die avond ook een workshop voor jong en oud. De werken die de deelnemers maken worden op een later moment onderdeel van een grote muurschildering.

Mosselen

Monika Dahlberg verzorgt tijdens de opening performancekunst en draait daarna plaatjes in ‘t Katshuis. Voorafgaand aan de opening worden in het dorpshuis de dorpsplannen gepresenteerd door VDK. Zaterdagavond organiseert de vereniging ook een mosselavond. Beide activiteiten staan ook los van Art Kattendijke.

Finissage

Zaterdag- en zondagmiddag is er in het Blokhuis recent werk te zien van Coby Baard (objecten en schilderijen), Heleen Dekker (foto’s), Boukje Heddema (schilderijen en objecten), Saar den Hollander (schilderijen), Femmy Pauptit (quilts), Maria van Put (schilderijen), Ilona Schmitt (schilderijen), André Smits (foto’s), Nancy Taeymans (schilderijen en boeken), Joke Tinholt (schilderijen), Ronald Versteegh (keramiek) en Wim van de Wege (schilderijen), Bea Oudshoorn-van Spankeren, Maurice van de Wege, Theo Raats en Marja Schrier. “Het wordt Art Fair Kattendijke, zullen we maar zeggen”, glimlacht Smits.

Zondagmiddag om 15.00 uur is er een finissage van Art Kattendijke, met poëzie van oud-stadsdichter van Middelburg Theo Raats. Er is dan ook muziek. Henny Lampe zal met zijn gelegenheidsband De Pooks country- en Americana-muziek ten gehore brengen. Hein Verwer gaat kokkerellen.

Doorlopend

Smits is bekend van zijn doorlopende project Artists in the World (zie www.artistintheworld.com) waarvoor hij de wereld over reist om kunstenaars in hun eigen atelier of werkplek te fotograferen. Sinds 2008 heeft hij al vele honderden kunstenaars op de foto gezet.

De kunstenaar woont tijdelijk in voormalig dorpshuis het Blokhuis aan de Deltastraat. Als het aan hem lag zou hij daar blijven wonen. “Ik hoop eigenlijk dat ze een keer zeggen: ‘Laat die gast daar maar lekker blijven zitten, want hij doet leuke dingen’. Je zou hier echt een kunstcentrum van niveau van kunnen maken. Ik ken genoeg serieuze mensen, die aan zoiets zouden willen meewerken. En ik kost de gemeente bijna niks.”

'Het zou geweldig zijn'

De ruimte in het voormalige dorpshuis vindt hij schitterend. Een diep gekoesterde wens van Smits is om kunstenaars uit andere landen uit te nodigen voor een langer verblijf in het Blokhuis. “Dat zou geweldig zijn”, zegt hij. “Je kunt hun verblijf dan afsluiten met een tentoonstelling van hun werk.”[l]