Het pop up-festival is één manier waarop Omnium extra inkomsten probeert te genereren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het pop up-festival is één manier waarop Omnium extra inkomsten probeert te genereren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Goes wil échte oplossing voor problemen Omnium

GOES - Zonder hulp schrijft Omnium in Goes voorlopig geen zwarte cijfers. De gemeente gaat de komende maanden op zoek naar een structurele oplossing voor het sport- en recreatiecentrum en wil eenmalig 750.000 euro investeren. “Niemand kan zich voorstellen dat Omnium zou verdwijnen”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vorig jaar heeft de gemeente Goes al besloten om in ieder geval tot en met 2021 twee ton extra te geven voor de exploitatie van het sport- en recreatiecomplex aan de Zwembadweg. Daarmee is de gemeentelijke bijdrage uitgekomen op ruim zes ton per jaar. Toen de gemeenteraad instemde met de verhoging werd afgesproken dat Omnium dit jaar met een plan zou komen hoe ze de kosten kan verlagen en opbrengsten verhogen. “Bij het maken van dit plan bleek dat dit niet voldoende helpt”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. “Dan werk je niet toe naar zwarte cijfers.”

Aantallen

De financiële problemen in Omnium zijn ontstaan na de bouw van de topsporthal, aanpassingen aan de klimaat- en brandmeldinstallaties, de aanleg van de lazy river en opening van het tropisch bos in 2014. Hoewel het aantal bezoekers van die laatste voorziening groeit, worden de verwachte aantallen zoals deze ooit zijn begroot niet gehaald. Voor 2018 rekent het bestuur op een verlies van ongeveer 250.000 euro voor Omnium.

Door de financiële problemen kan Omnium het vastgoed niet goed onderhouden. Er is nu hard geld nodig voor werkzaamheden aan het 25 jaar oude zwembad en de oude sporthallen. De oudste stamt uit 1984. “Het is noodzakelijk, al is de veiligheid niet in het geding”, benadrukt Alssema.

Ad hoc

Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor om nu eenmalig 750.000 euro uit te trekken om het onderhoud uit te voeren. De gemeente wil dat er een onderhoudsplanning komt, zodat er in de toekomst niet telkens ad hoc-beslissingen moeten worden genomen.

'Nadeel is dat we het
grasveld opofferen'

Verder gaan de gemeente en de sport- en recreatievoorziening nadenken over een structurele oplossing om uit de financiële problemen te komen. Een paar zijn al in hoofdlijnen bekend, die gaan over de financieringsvorm, het energieverbruik, de organisatie, de prijsstructuur en activiteiten.

Een van de maatregelen om de inkomsten te verhogen zou het uitbreiden van de camping kunnen zijn, zegt het college. Het naastgelegen grasveld met rugbydoelen zou een locatie kunnen zijn. Marktpartijen hebben interesse om daar vakantiehuisjes neer te zetten, zodat er het jaar rond kan worden gecreëerd. “Nadeel is dat we het grasveld opofferen en dat het effecten heeft op de omgeving”, aldus het college.

Goes wil ‘terug naar de basis’. “En Omnium als één geheel bekijken waarbij investeringen in de toekomst planmatig plaatsvinden.”

Lessen

De gemeente blikt ook terug. Ze wil lessen trekken uit de beslissingen die in het verleden zijn gemaakt om zo te voorkomen dat ze nogmaals voor ‘onaangename financiële verrassingen’ komt te staan. “Omnium is een schitterende voorziening waar heel veel mensen in Goes en uit de omgeving gebruik van maken. Je kunt je niet voorstellen dat deze zou verdwijnen”, aldus Alssema.

In de loop van 2019 moet er een aantal concrete oplossingen zijn. De financiële vertaling komt te staan in de perspectiefbrief.

Over de extra investering van 750.000 euro buigt de gemeenteraad zich eerder, op donderdag 8 november.[l]