Molen De Onderneming in Wissenkerke heeft een nieuwe roede. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Molen De Onderneming in Wissenkerke heeft een nieuwe roede. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Molen De Onderneming draait weer

WISSENKERKE – Molen De Onderneming in Wissenkerke kan weer draaien, mede door een subsidie van 15.000 euro van de gemeente Noord-Beveland.

DOOR JESSICA ROVERS

De molen aan de Ooststraat is een korenmolen uit 1860. Het subsidiegeld was bedoeld voor het vervangen van de buitenroede waarvoor in totaal 25.000 euro nodig was. De roede is de metalen balk waaraan twee wieken vast zitten. Vervanging was noodzakelijk om de molen weer te laten draaien. De werkzaamheden vonden vorige week plaats.

Met de subsidie wil de gemeente ‘het huidige dorpsgezicht behouden en dat toeristen in de toekomst de molen kunnen blijven bezoeken’. Eric en Colinda Meulman zijn blij. Zij kochten de molen één jaar geleden. Daarmee kwam een einde aan hun zoektocht naar een woning. “We komen niet uit Zeeland, maar de molen kwam op ons pad en had alles waarnaar we op zoek waren”, vertelt Eric. “Het is een interessant geheel: de molen, het huis, de grond er omheen en de omgeving.”

Eric vertelt dat hij al jaren rondliep met het idee om een opleiding tot molenaar te doen, maar dat het er nooit van kwam. Nu volgt hij deze alsnog. “Ik wilde het niet even tussendoor doen. Daarom neem ik de tijd ervoor om het goed te doen. De berichten uit het dorp zijn heel positief. Ons doel is om de molen als gebouw weer in de huidige maatschappij te laten passen. Het is belangrijk dat het molenaarschap niet alleen een uitstervend iets is, maar weer een functie krijgt in de samenleving. Net als bij al het andere culturele erfgoed moet de molen iets zijn van de gemeenschap, anders heeft het geen bestaansrecht.”

Verkeerd

De familie moest lang wachten. Deze zomer werd een verkeerde roede geleverd. Dat is nu vergeten. De molen moet deze week weer draaien. Eric wil zoveel mogelijk doen in en rondom de molen. Mensen kunnen hem al bezoeken. “We hebben een winkel naast het huis waar souvenirs, honing, eieren en vers gebakken molenkoeken worden verkocht. Ook is er een terras. We hebben mensen die helpen als vrijwilliger, zoals onze buurjongens. Bovendien zijn we bezig met het oprichten van een stichting ten behoeve van het onderhoud van de molen.”[l]