Peter de Jonge heeft als eerste journalist in vijftien jaar lang gesproken met Jan Raas. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Peter de Jonge heeft als eerste journalist in vijftien jaar lang gesproken met Jan Raas. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Erkenning voor sport als belangrijk fenomeen'

GOES - Wie denkt dat Zeeland slechts een handjevol topsporters heeft voortgebracht moet eens in gesprek met Peter de Jonge. “Het moeilijkste was het maken van keuzes”, zegt de oud-sportjournalist over het door hem geschreven geschenk voor de Week van het Zeeuwse Boek: ‘Van Raas tot Rico’. In het boek staan onbekende verhalen over zeventien Zeeuwse sporters.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er staat bijvoorbeeld een verhaal in over dressuurruiter Hans Peter Minderhoud uit Westkapelle, die alles met paarden kan, op het door en door Walcherse ringrijden na. Ook komt de moeilijke jeugd van Rico Verhoeven voorbij, de in Tholen geboren en getogen wereldkampioen bij Glory. Het lukte Peter de Jonge niet om hem te spreken vanwege de voorbereiding op zijn laatste gevecht, maar hij sprak wel met drie mensen die hem goed kennen. Verder is er een verrassend verhaal over de zussen van wielrenster Keetie van Oosten-Hage uit Sint-Maartensdijk. “Zij was in haar tijd een fenomeen, maar haar zussen waren ook fantastische wielrensters. Door de prestaties van Keetie zijn zij echter vergeten.”

Ontroerend is het hoofdstuk over de Vlissingse Els Vader, de atlete die in de jaren ‘80 van de vorige eeuw furore maakte en drie keer naar de Olympische Spelen ging. De Jonge wilde in deze tijden van MeToo een gesprek over haar relatie met haar coach Haico Scharn. “Nu zouden veel mensen daar iets van vinden, maar toen maakte niemand zich er druk om.” Tijdens zijn research stuitte De Jonge echter op een verhaal over Micky, de dochter van Vader en Scharn, die op vierjarige leeftijd een nieuwe nier kreeg en ruim tien jaar geleden op de World Transplant Games drie medailles won. “Zij is de echte held, zei Els. Over haar moest het verhaal dan ook gaan.”

Biografieën

Het zijn verhalen die de gewone sportliefhebber niet kent. Het maakt het geschenk voor de Week van het Zeeuwse Boek meer dan de moeite waard om te lezen. “Het moeilijkste was het maken van keuzes”, zegt De Jonge. “Ik had een lijstje van zeker 40 sporters.” Met Wim van Gorsel van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, die de opgenomen biografieën van de sporters maakte, en Patrick Vader van Sport Zeeland selecteerde hij zeventien sporters op basis van een aantal objectieve criteria en zaken zoals regionale spreiding en leeftijd.

Wielrenner

De meeste aandacht zal naar het stuk over Jan Raas gaan. De Jonge heeft als eerste journalist in vijftien jaar een lang interview met hem gehad. “Ik heb hem gewoon een mailtje gestuurd”, lacht de schrijver, die de in ‘s-Heerenhoek woonachtige Raas tijdens zijn loopbaan volgde. “Hij kent me en weet dat ik me aan de afspraken houd. Ik heb hem duidelijk gezegd dat ik het over zijn bestaan als amateur in Zeeland wilde hebben. Het leidde tot een gesprek van drie uur in Hotel Goes.”

Raas, die in zijn jaren als amateurrenner werkte als kwaliteitscontroleur bij de voorloper van McCain, vertelt uitgebreid over zijn urenlange trainingen op de wegen in de Zak van Zuid-Beveland en dat hij zijn imposante sprint ontwikkelde op een stuk weg naar Heinkenszand. Raas werd mede dankzij zijn trainingsarbeid op de Zeeuwse wegen in zijn carrière wereldkampioen, drie keer nationaal kampioen, won veertien grote klassiekers en tien Tour de France-etappes. De Jonge weet dat het interview zal worden opgepikt in de media. “Het is leuk voor mij, leuk voor Raas, die af en toe wordt afgeschilderd als een kluizenaar, maar gewoon een normaal mens is en leuk voor de Zeeuwse boekhandels, die een boekje over sport uit hebben willen geven als geschenk. Ik vind het ook een soort van erkenning van de sport als belangrijk sociaal en cultureel fenomeen. Dat is wel eens anders geweest.”

De Week van het Zeeuwse Boek duurt van woensdag 31 oktober tot en met 11 november. Iedereen die vijftien euro uitgeeft in één van de Zeeuwse boekhandels krijgt het 125 pagina’s tellende boek cadeau.[l]