De nieuwe dichtbundel van Jopie Minnaard heet 'Kleine Gedachten'. FOTO PETER URBANUS
De nieuwe dichtbundel van Jopie Minnaard heet 'Kleine Gedachten'. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Jopie Minnaard presenteert nieuwe bundel

HEINKENSZAND - Jopie Minnaard-Verheijke uit Heinkenszand presenteert zondagmiddag (28 oktober) haar nieuwe dichtbundel ‘Kleine Gedachten’ in ‘t Kerkje van Ellesdiek. Tijdens de presentatie is er accordeonmuziek van haar achterneef Geleijn van der Ham.

DOOR PETER URBANUS

Schrijfster en kunstenares Jopie Minnaard is geboren en opgegroeid in Ellewoutsdijk. Alleen daarom vindt ze het al een bijzondere middag. Voor de pauze draagt ze gedichten en verhalen voor. “Mijn gedichten breng ik niet in het Zeeuws”, zegt ze. “Die lenen zich daar niet zo voor. Ik vind het niet zo harmonieus klinken. Toch ben ik een rasechte Zeeuw. Ik schrijf en denk in het Zeeuws.” De herfst is een belangrijk thema in haar verhalen en poëzie. Het is haar favoriete jaargetijde. Na haar gedichten leest ze drie humoristische verhalen voor, wel in haar eigen Zuid-Bevelands dialect.

'Bij de evacuatie bleef de accordeon achter'

De muzikale begeleiding is zondag bijzonder. Bij eerdere boekpresentaties nam haar zoon Jacco Minnaard dat voor zijn rekening. Nu zorgt haar achterneef Geleijn van der Ham uit Loenen aan de Vecht voor bijpassende accordeonmuziek. “We hebben heel veel aandacht besteed aan de combinatie van woord en muziek”, vertelt Minnaard. Van der Ham is professioneel klassiek accordeonist en brengt werken van onder meer Erik Satie en Astor Piazolla

Verder besteedt Minnaard extra aandacht aan de bevrijding van Ellewoutsdijk op 29 oktober 1944. Aan die periode heeft Minnaard sterke herinneringen, ook al was ze pas vier jaar oud. “Het is belangrijk om die verhalen te blijven doorvertellen”, vindt ze.

Oudelande

Haar liefde voor accordeonmuziek is verbonden aan die tijd. “We woonden toen in Ellewoutsdijk, maar vanwege de beschietingen moesten we evacueren en kwamen we in Oudelande terecht. Mijn vader had een accordeon. Hij had daar lang voor gespaard en speelde ook in een band, met zijn broers Jan en Piet. Bij de evacuatie bleef de accordeon daar achter. Toen we terugkwamen na de bevrijding was het instrument weg. Ik hoor mijn vader nog vloeken”, vertelt ze.

Hooglied

Achterneef Geleijn is vernoemd naar een in de oorlog omgekomen broer van haar vader. Voor de pauze overhandigt Minnaard het eerste exemplaar van ‘Kleine Gedachten’ aan wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele.

‘Kleine Gedachten’ is niet bepaald haar eerste publicatie. In 2006 verscheen haar kinderboek ‘De Vertelboom’ met verhalen en illustraties voor kinderen in de leeftijd van drie tot en met acht jaar. Dit boek is uitverkocht. Twee jaar later illustreerde ze ‘Waer a ’t arte van vol is’ uit, een Zuid-Bevelandse vertaling van het bijbelboek Hooglied. Dat jaar kreeg ze ook de Zeeland Refinery Cultuurprijs Borsele.

Haar boek ‘Onderweg’ kwam uit in 2013. “Ik trad al langere tijd op met mijn verhalen in het Zeeuws en vaak werd gevraagd of ik ze niet wilde bundelen. Anthonie Fierloos van het Paard van Troje stond daar ook achter.” ‘Onderweg’ is voorzien van illustraties van haarzelf. De fotografie was in handen van dochter Johanna. Zoon Jacco Minnaard speelt klassiek gitaar op de bijgevoegde cd.

In 2015 volgde ‘Kwa, zei bure’, een verzameling Zeeuwse spreuken met door Minnaard gemaakte illustraties.

De presentatie begint zondag om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Gratis

De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst. Het kerkje is te vinden in de Van Hattumstraat. De rest van het programma voor de komende weken is te vinden op de website www.kerkje-ellesdiek.nl.[l]