Peter Eversdijk is één van de organisatoren van de Taizé-viering. FOTO EUGÈNE DE KOK
Peter Eversdijk is één van de organisatoren van de Taizé-viering. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Het is andere manier van geloven'

KLOETINGE - Er zijn diensten dat er geen honderd mensen in de kerk zitten. Bij de Taizé-vieringen in de Geerteskerk in Kloetinge wordt dat aantal soms overschreden. "Je bent op een andere manier met je geloof bezig", zegt Peter Eversdijk, één van de mensen achter de bijzondere viering die twee keer per jaar plaatsvindt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zondag is het weer zover. De Taizé-vieringen zijn niet te vergelijken met een dienst op zondag. “Daarin staat het woord centraal. Hier draait het meer om bezinning en stilte. Het is andere vorm van geloven”, zegt de in Goes woonachtige Peter Eversdijk. Tijdens een Taizé-viering is er veel stilte, soms wel van vier of acht minuten, en wordt er meditatief gezongen. De liederen bestaan uit slechts een paar regels, die telkens worden herhaald. Dit jaar staat het thema dankbaarheid centraal.

Broeders

Eversdijk is al jaren betrokken bij de vieringen in de Geerteskerk in Kloetinge. Hij is zo’n 25 jaar geleden zelfs een keer in Taizé geweest. Het Franse plaatsje is de thuisbasis van de oecumenische kloostergemeenschap, die in het begin van de Tweede Wereldoorlog is gesticht door broeder Roger. Op het klooster, waar meer dan honderd broeders samen leven en bidden, komen elk jaar vele duizenden gelovigen af, veelal jongeren. Zij voelen zich aangetrokken tot de manier van geloof belijden. Ook Eversdijk was meteen gegrepen door de manier waarop de broeders met hun geloof bezig zijn. “Een Taizé-viering schept ruimte voor het hart om zich te verbinden met God”, zegt hij.

Het oecumenische karakter van de Franse gemeenschap ziet Eversdijk terug tijdens de viering in Kloetinge. “We zien mensen uit alle kerken in de regio. Er komen zelfs mensen die normaal niet naar de kerk gaan, zowel jong als oud. Het draait om liefde en vrede.”

Voldoende

Ondanks de vele bezoekers wil Eversdijk de vieringen niet vaker dan twee keer per jaar organiseren. “We hebben een klein groepje waarmee we alles voorbereiden. Het is zo voldoende.”

Iedereen is zondag welkom in de Geerteskerk in Kloetinge. De viering begint om 19.00 uur. Na afloop staat er een kopje koffie of thee klaar voor de bezoekers.[l]