Een deel van de Bellringers in actie. Op de rug gezien staat dirigent Luuk van Kleef. FOTO BELLRINGERS
Een deel van de Bellringers in actie. Op de rug gezien staat dirigent Luuk van Kleef. FOTO BELLRINGERS Foto: Bellringers

Experiment van Bellringers

GOES - De Bellringers uit Goes geeft zaterdag 10 november een groot concert in de Grote of Maria Magdalenakerk. Het gezelschap bestaat uit twaalf jongens die 30 handbells bespelen. Aan het Grote Bell Experiment werken meerdere artiesten uit de omgeving mee.

DOOR JESSICA ROVERS

Onder anderen DJ Reza, Ensemble MIR, Koor A58, de Musical Vrienden, Janvier Dance Masters en Marcel van Westen doen mee aan het experiment. Dirigent Luuk van Kleef vindt de samenwerking met verschillende artiesten op het concert is bijzonder. De groep zelf is dat ook. “Er is nog slechts één ander handbell-koor in Nederland”, vertelt hij. “De Bellringers is begonnen onder de vlag van de Zeeuwse Koorschool. Toen deze in 2012 werd opgeheven zijn we apart verder gegaan om ons te ontwikkelen en profileren. We treden op in Goes, de rest van Nederland en in het buitenland. Handbell-koren zijn een uitstervend iets in Europa. In Engeland en Amerika is het nog wel heel populair.”

De Bellringers speelt kerstliederen, maar ook klassieke stukken en wereldlijke muziek. Het Grote Bell Experiment is het eerste eigen optreden van de Bellringers. “We wilden meer bekendheid genereren en hadden altijd al een wens om dit te doen.” Volgens Luuk is het concert een nieuw concept. “Het is voor ons ook letterlijk een experiment. We gaan eerst kijken hoe het uitpakt, maar als het aanslaat willen we er een jaarlijks iets van maken.”

Hij vertelt dat er bewust voor gekozen is om samenwerking te zoeken met artiesten met uiteenlopende muziekstijlen. “We willen het bellringen graag combineren met andere stijlen om te laten zien dat dat kan. Daarnaast bieden we met het concert de mogelijkheid aan verschillende artiesten zichzelf te laten zien.” De leden van de Bellringers zijn tussen de 17 en 25 jaar oud. Het is een hechte vriendengroep. “Het leuke is dat wij zelf ook van verschillende stijlen muziek houden”, vertelt Luuk. “Zo zijn er jongens die naar metal luisteren, maar er zijn er ook die liever naar klassiek of pop luisteren. Het bellringen is een mooie, speciale hobby en het is leuk om onderdeel uit te maken van zoiets bijzonders. Net zoals tijdens het concert staat het maken van muziek centraal en het plezier dat dit oplevert.”

Tickets zijn te bestellen op www.bellringers.nl en te koop bij de De Koperen Tuin en het Paard van Troje.[l]