De Jager wil bouwen op de kavel schuin achter het tankstation en De Caisson. FOTO EUGÈNE DE KOK
De Jager wil bouwen op de kavel schuin achter het tankstation en De Caisson. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Arbeidsmigranten in Kapelle

KAPELLE - De Jager Detachering wil aan de Smokkelhoekweg in Kapelle een voorziening maken voor 150 arbeidsmigranten. Er moeten schuin achter restaurant De Caisson drie units komen voor elk 50 personen. Als de gemeenteraad 'ja' zegt op de vraag van het bedrijf uit Rilland start de gemeente de procedure die tot volgend jaar augustus kan duren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Als alles doorgaat zou De Jager Detachering na de zomer van volgend jaar kunnen beginnen met de bouw van de drie units voor elk 50 arbeidsmigranten.

De kavel die de detacheerder op het oog heeft ligt schuin achter De Caisson, deels op één van de vlekken die in 2011 door de gemeente is aangewezen als mogelijke locatie voor een grootschalige voorziening voor werknemers uit het buitenland. Er is daarom een wijziging van het bestemmingsplan nodig. "We hebben toen een paar vlekken op de kaart getekend waar voorzieningen voor arbeidsmigranten zouden kunnen komen", legt wethouder Evert Damen van de gemeente Kapelle uit. "Als fruitteeltgemeente moeten we ervoor zorgen dat zij op een fatsoenlijke manier worden gehuisvest. We hebben deze mensen hard nodig en het probleem wordt in de toekomst alleen maar groter. Op papier is dat makkelijk gezegd, maar in de praktijk is het lastiger om zo'n plan te realiseren."

Damen beseft dat niet iedereen zal staan te springen om het plan van De Jager Detachering. "Waar je het ook doet, er zijn altijd mensen die er niet gelukkig van worden. Feit is dat we economisch afhankelijk zijn van arbeidsmigranten." Niet alleen in de boomgaarden. Volgens Damen werken er ook tientallen mensen uit het buitenland bij bedrijven zoals Coroos, Toptaste en Nutripet. Het is één van de redenen waarom De Jager Detachering wil bouwen bij bedrijventerrein de Smokkelhoek.

De gemeenteraad van Kapelle praat volgende week dinsdag over het plan en het veranderen van de bestemming van de kavel. Daarna gaat de gemeente aan de slag met het ontwerp-bestemmingsplan. Ze kijkt dan ook naar zaken zoals geluid, veiligheid en verkeer. Er moet bijvoorbeeld worden nagedacht over de ontsluiting van het terrein.[l]