Borsele wil vier dorpsbossen een opkikker geven

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil de dorpsbossen in Borssele, ‘s-Heerenhoek, Lewedorp en Nieuwdorp een opkikker geven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders doet een voorstel om extra geld uit te trekken om bomen te herplanten en achterstallig onderhoud weg te werken.

Het budget van 122.000 euro dat er is voor het beheer van de dorpsbossen is niet voldoende. Volgens het college is er eenmalig 214.000 euro nodig om nieuwe bomen aan te planten in de dorpsbossen en nog eens 40.000 euro voor het wegwerken van snoeiachterstanden.

De dorpsbossen zijn aangelegd in de jaren ‘80 en '90 van de vorige eeuw. Ze vormen een buffer tussen het Sloegebied en de kernen. De bomen onttrekken de industriële bedrijven aan het zicht van inwoners, die bovendien kunnen recreëren in de bossen.

Populieren

Volgens de afspraken mocht de beheerder populieren kappen. De opbrengst van het hout maakte deel uit van het contract dat dit jaar afloopt. Door het kappen zijn vlakten vol struiken ontstaan. De gemeente wil dat er in de toekomst niet meer wordt gekapt in de bossen. “Het verder ontwikkelen van een duurzaam bos is het uitgangspunt”, zegt het college in het raadsvoorstel dat donderdag wordt besproken. Zo’n bos zou aantrekkelijk zijn voor inwoners en goed voor de biodiversiteit.[l]