Deze zomer werd geprotesteerd tegen de sluiting van het azc. Het wordt nu heropend. FOTO COBY WEIJERS
Deze zomer werd geprotesteerd tegen de sluiting van het azc. Het wordt nu heropend. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Net gesloten asielzoekerscentrum weer open

GOES - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heropent het asielzoekerscentrum aan de Albert Plesmanweg in Goes. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes heeft vorige week met het verzoek ingestemd. De locatie biedt tot en met 19 november volgend jaar plek aan maximaal 300 asielzoekers.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Margo Mulder heeft dat donderdag bekend gemaakt. “Het was een acuut verzoek, er stond nog een gebouw waaraan je weinig moet doen om mensen op een goede manier onderdak te bieden en er is altijd best draagvlak geweest, dus dan ga je serieus met zo’n vraag om”, zegt zij. Het COA is op zoek naar duizenden extra opvangplekken, omdat de asielinstroom hoger is dan verwacht, de procedures lang duren en statushouders door de krapte op de woningmarkt minder makkelijk van een opvangcentrum naar een huis kunnen verhuizen. Volgens woordvoerder Jan-Willem Anholts is het COA vanwege de hoge nood eerst alle ‘oude contacten’ gaan bellen. Goes was er één van. De bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het orgaan is nog geldig tot 19 november volgend jaar.

Uitgeprocedeerd

De gezinslocatie aan de Albert Plesmanweg was deze zomer gesloten door het COA. In tegenstelling tot de afgelopen jaren worden komen er nu geen uitgeprocedeerde gezinnen naar Goes. Er komen maximaal 300 asielzoekers.

Het Goese college heeft gevraagd om een mix van bewoners. “Jong en oud, man en vrouw, alleenstaanden en gezinnen”, aldus Mulder. “COA weet nooit precies wie er aan de poorten staat, maar we willen dat er een goede match is. Ook met het oog op onze arbeidsmarkt hopen we dat zoveel mogelijk mensen in Zeeland uitstromen. We hebben aan het COA dus gevraagd of er gezinnen en statushouders kunnen komen die in onze provincie kunnen blijven wonen en werken.”

'We starten altijd met ervaren medewerkers'

COA heeft die intentie ook uitgesproken, maar kan niets garanderen. Statushouders kunnen straks in het centrum in Goes in ieder geval werken aan hun voorinburgering. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld cursussen Nederlands als tweede taal volgen. Het is een niveau hoger dan de reguliere taallessen in azc’s.

Samenwerking

Het COA verwacht de eerste bewoners al begin november. “We waarderen de samenwerking met Goes zeer”, zegt Anholts. “We zijn blij dat we snel aan de slag kunnen.”

De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen, zegt locatiemanager Fokke Osterthun. Er is plek voor dertien fte aan medewerkers en 13 fte aan beveiligers. Ze zijn er 24 uur per dag, zeven dagen per week. “En als we ergens beginnen, starten we altijd met ervaren medewerkers die anderen kunnen opleiden. Het kan dus dat we mensen uit Middelburg of onze locatie in Gilze tijdelijk overplaatsen.”

In overleg met Vluchtelingenwerk Zeeland zijn ook de vrijwilligers geïnformeerd. Hoewel het nu om een andere doelgroep gaat dan de uitgeprocedeerde gezinnen is hen gevraagd of ze weer een rol van betekenis kunnen spelen.

Omwonenden

De gemeente heeft al contact gehad met omwonenden, die het volgens Mulder ‘best logisch’ vonden dat het werd heropend. De gemeente heeft een eerste overleg met de omwonenden gepland.

Wethouder Derk Alssema heeft al contacten gehad met het onderwijs. Volgens hem willen de scholen graag meewerken en komen er snel gesprekken over hoe dat het beste kan. “Daar zijn we blij mee. Het was best een moeilijke boodschap. De samenwerking was immers net gestopt”, aldus Alssema.[l]