Het Vrouwengilde Goes heeft niet te klagen over leden, maar kan extra mensen gebruiken. FOTO JESSICA ROVERS
Het Vrouwengilde Goes heeft niet te klagen over leden, maar kan extra mensen gebruiken. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Er is een goede klik tussen de leden van vrouwengilde'

GOES – Het Vrouwengilde Goes viert volgend jaar haar 100-jarig bestaan. Het telt zo'n 65 leden en organiseert activiteiten en bijeenkomsten, zoals een kerstdiner, fietstochten, presentaties, barbecue en bloemstukjes maken. Ook zijn er elke eerste en derde woensdag van de maand in de Magdalenazaal aan de Singelstraat soosmiddagen.

DOOR JESSICA ROVERS

De afgelopen eeuw is er veel veranderd. Secretaris Thea van Dijk doet archiefonderzoek en vertelt dat vroeger een pastoor of deken een belangrijke rol vervulde. De bijeenkomsten hadden meer een stichtelijk karakter dan vandaag de dag. “Er werd vaak gesproken over de opvoeding en het gezinsleven. De verwevenheid met de kerk was veel groter”, vertelt Thea. “Vanaf 1962 werd het pas mogelijk voor niet-katholieke vrouwen om lid te worden van het bestuur.”

Tegenwoordig ligt de nadruk op een leuke vrijetijdsbesteding en biedt het Vrouwengilde Goes een plek aan eenzame mensen. Thea wilde na haar verhuizing naar Goes nieuwe contacten opdoen en raakte zo betrokken bij het gilde. “Het vervult een belangrijke maatschappelijke functie en is er voor vrouwen die gezellig wat met elkaar willen doen.” Het gilde ondersteunt een goed doel. “We verkopen loten en zamelen geld in om elk jaar een bepaald bedrag te kunnen doneren aan de stichting Sûrplus, die zich inzet voor meisjes in de Oekraïne.”

De vrouwen in het gilde zijn tussen de 25 en 85 jaar. “Iedereen is welkom. Het draait in het gilde om gezamenlijkheid. Het leuke is dat er een goede klik is tussen de leden waardoor het altijd gezellig is.” Omdat het aanbod zo divers is, zit er volgens Thea altijd wel wat voor iemand bij. “Een presentatie over uilen of over Krakau of een bezoek aan een bedrijf, we doen van alles. Op 14 november kunnen leden zich inschrijven voor een theatermiddag met een optreden van 'Zuinige Marie' in het Heer Hendrikhuis.” Het ledenaantal is de afgelopen jaren redelijk stabiel. Toch ziet Thea graag dat er nieuwe mensen bijkomen. “We kunnen wel wat nieuwe aanwas gebruiken, ook met het oog op het bestuur. Als we naar 80 leden zouden kunnen groeien, zou dat fijn zijn. Het is heel vrijblijvend. Je kunt deelnemen aan alle activiteiten, maar als vrouwen alleen in de soos willen breien is dat ook goed.”

Meer informatie: www.vrouwengildegoes.nl.[l]