Goes neemt maatregelen tegen lood in de grond

GOES - De gemeente Goes wil geen enkel risico nemen met plekken waar kinderen spelen en lood in de bodem blijkt te zitten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat heeft wethouder Derk Alssema vorige week gezegd. “Wij gaan aan de bovenkant zitten van te nemen maatregelen. Hoewel het pas schadelijk kan zijn als kinderen de grond regelmatig opeten.” Goes heeft vorig jaar deelgenomen aan de campagne ‘Let op lood’, die was opgezet nadat het RIVM had gewaarschuwd. Grote hoeveelheden lood in de grond kunnen schadelijk zijn als kinderen ermee via de hand en dan de mond in aanraking komen.

Tijdens de campagne is in Goes gezocht naar locaties met verhoogde loodconcentraties. Er staan 25 speeltuintjes op plekken waar daar sprake van kon zijn. Hier heeft Goes extra onderzoek laten doen. De grond onder elf speeltuintjes is schoon blijkt daaruit. Op negen plekken is sprake van een matige kwaliteit. “Hier zijn geen maatregelen nodig, omdat de grond is afgedekt door gras, tegels of kunstgras.”

Op de overige locaties moet wel iets gebeuren. Als de gemeenteraad in december instemt met het plan voert Goes in het eerste kwartaal volgend jaar maatregelen uit. “Je hebt bijvoorbeeld een speeltuintje waar in de grond van de heg eromheen te veel lood zit. Om die heg zullen we een hek zetten”, geeft Alssema een voorbeeld. Goes heeft een website gemaakt voor mensen met vragen: www.goes.nl/letoplood.[l]