De gemeente Goes wil een rookvrije generatie, zonder geboden en verbonden. FOTO SHUTTERSTOCK
De gemeente Goes wil een rookvrije generatie, zonder geboden en verbonden. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Goes gaat voor een rookvrije generatie

GOES - Goes sluit zich als eerste Zeeuwse gemeente aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Ze wil mensen niet verbieden te roken, maar gaat op plekken waar veel kinderen komen mensen vragen om geen sigaret op te steken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Goes is momenteel bezig met een nieuw beleidsplan Alcohol en Drugs. “We vinden dat roken hier ook deel van uit moet maken”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes. Er komen geen geboden en verboden vanuit het stadskantoor of boetes voor mensen die een sigaret opsteken. “We richten ons op bewustwording en sociale controle. Als je mensen iets verbiedt kunnen ze hun hakken in het zand zetten. Dan heb je kans dat het averechts werkt.” De gemeente wil inspelen op initiatieven vanuit de dorpen en wijken. “De sleutel ligt wat ons betreft in het samen werken aan een rookvrije gemeente.” ls een dorpsraad bijvoorbeeld wil dat er niet meer wordt gerookt bij een speeltuin kan de gemeente helpen. “Stel dat je bij de ingang van de speeltuin of een school een bord neerzet waarmee je vraagt niet te roken, ontstaat er sowieso een gesprek”, aldus Van der Reest. “Dat is een goed begin.”

Generatie

Welke maatregelen Goes verder neemt is nog niet bekend. Vorige week tekende ze de overeenkomst met de Alliantie Nederland Rookvrij, een verbond van onder meer de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Doel is dat er een rookvrije generatie komt. Al wel duidelijk is dat de sigaret in het stadskantoor aan het Hollandiaplein binnenkort taboe is. De rookruimte gaat dicht. Van der Reest weet nog niet waar ambtenaren binnenkort een sigaret kunnen roken. “We gaan daarover in gesprek, maar het is duidelijk dat je als rookvrij stadhuis niet wilt dat er allerlei mensen voor het stadhuis staan te roken.”

Sportverenigingen

Een aantal sportverenigingen wil ook rookvrij worden. De Goese Mixed Hockeyvereniging is het al en voetbalvereniging Kloetinge is bezig met een aantal maatregelen.

Inwoners met ideeën kunnen deze mailen naar rookvrijgoes@goes.nl.[l]