Verzorger Charlotte Koole met de ara's Kukel en Tiko. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Verzorger Charlotte Koole met de ara's Kukel en Tiko. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Tweety, Kukel en Tiko wonen eindelijk in het bos

GOES - Kaketoe Tweety en de ara’s Kukel en Tiko wonen sinds vrijdag in het tropisch bos van Omnium in Goes. Medewerkers hebben een grote kooi ontworpen en gebouwd voor de drie tropische vogels, die in een hoek van het bos staat. De beesten moesten noodgedwongen maanden op zolder van het sport- en recreatiecentrum bivakkeren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De vogels zijn afkomstig uit de in 2015 ter ziele gegane vogeltuin Utropia in Middelburg. Waar de grijze roodstaartpapegaaien al een tijdje woonden in het bos, sleet het tropische drietal haar dagen in een groot onderkomen op zolder van Omnium. Het sport- en recreatiecentrum in Goes moest een dierentuinvergunning hebben om de beesten aan het publiek te tonen. “De aanvraag dwingt je na te denken over hoe je het zo goed mogelijk kunt doen en wat allemaal wel en niet kan”, zegt directeur Bart van de Heuvel van Omnium.

Strandje

Nadat het document binnen was, moest de kooi worden afgemaakt en opgezet in een hoek van het bos, naast het strandje. “We hebben alles zelf gedaan”, zegt Van den Heuvel. “De kooi is ontworpen door onze medewerkers, maar ook gemaakt, geschilderd en geplaatst. We hebben er bomen en planten voor moeten verplaatsen en het looppad is iets verlegd, omdat dit de beste plek is. Hij staat hier schitterend.”

Gevangenschap

De stalen kooi is een paar meter lang, breed en hoog. Volgens verzorgers Charlotte Koole en Peter de Kunder is het een mooi onderkomen voor de zestienjarige Tweety, Kukel van zes en de zevenjarige Tiko. “Er leven tegenwoordig meer papegaaien in gevangenschap dan in het wild, maar je zou ze natuurlijk het liefste vrij laten rondvliegen. Hier is dat echter niet mogelijk. Als je ze los zou laten, heb je binnen een paar dagen geen bos meer over”, lacht Koole, terwijl ze een walnoot geeft aan Kukel, die deze met zijn snavel met gemak kapot bijt. “Bovendien kunnen ze best gevaarlijk zijn voor bezoekers.”

Beleving

Van den Heuvel merkt dat de vogels de aandacht trekken van de bezoekers. “Kinderen horen ze bij binnenkomst en willen er naartoe. Eerst draaiden we een bandje met vogelgeluiden, maar dat werkte niet. De vogels en andere dieren brengen meer beleving in het bos.”

De kaketoe en de ara’s zijn in het tropisch bos geen vreemde eenden in de bijt. “Ze leven in het wild ook in zo’n omgeving, net als de grijze roodstaartpapegaaien, de kwartels die hier loslopen, onze pijlgifkikkers, gekko’s en de schildpadden. Bovendien hebben we sinds een tijdje tilapias en meervallen zwemmen in één van de vijvers. Aan de hand van deze bewoners kunnen we nog beter uitleggen hoe de planten en dieren in een tropisch landschap met elkaar zijn verbonden. Het zijn allemaal schakels in het ecosysteem.”

Van den Heuvel denkt niet dat er nog meer dieren bijkomen. “Het houden van dieren is intensief. Onze planten kunnen best een dagje zonder water. Dieren kun je niet een dagje niet voederen. Dan hoor je Tweety meteen”, lacht hij. In het tropisch bos staan ruim 350 verschillende soorten planten en bomen. Bezoekers krijgen bijvoorbeeld verhalen te horen bij de rubberboom en koffieplant. “Zo laten we zien waar dit soort producten, die je dagelijks gebruikt, vandaan komen. Mensen weten dat niet altijd meer.” Als het aan Van den Heuvel ligt mag het tropisch bos beter herkenbaar zijn. "Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld mensen die op de Ringbaan West rijden zien dat hier een bos is. Dat krijg je bijvoorbeeld voor elkaar door iets met licht te doen. Het zou de nieuwsgierigheid prikkelen."

Rondleidingen

Drie keer per week (en op verzoek) worden er rondleidingen georganiseerd in het bos. Meer informatie is te vinden op de website www.omnium.nl.[l]