De gemeente Borsele houdt ook de komende jaren geld over. ARCHIEFFOTO
De gemeente Borsele houdt ook de komende jaren geld over. ARCHIEFFOTO Foto:

Borsele blijft financieel gezond

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt de komende jaren bescheiden bedragen over. In financieel opzicht staat alles stevig in de steigers.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Veel is het niet wat overblijft. “Volgend jaar een kleine 6000 euro”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “En dat is niet zonder slag of stoot gegaan.” Een paar maanden geleden dacht de gemeente meer over te houden, maar de uitkering van het Rijk blijkt nu zo’n 175.000 euro lager te zijn dan gedacht. Toch houdt ze volgend jaar nog 5954 euro over. De jaren daarna zijn de overschotten hoger: van 44.287 euro in 2020 tot 323.146 euro een jaar later tot 293.347 euro in 2022. Voor het eerst in jaren stijgen de belastingen volgend jaar. Zo gaat de onroerende zaakbelasting met 1,6 procent omhoog. “We kunnen het niet volhouden om ze hetzelfde te houden als onze kosten blijven stijgen”, aldus Witkam. Een deel van de stijging zit hem in verhogingen van leges zoals de afvalstoffen en reinigingsrechten en de rioolheffing, die in 2020 100 procent kostendekkend moeten zijn. “Dat percentage is nu nog tussen de 80 en 90 procent.” Ondanks de verhogingen staat de gemeente zesde in het lijstje van gemeenten met een lage lastendruk. Doelstelling is om in de top vijf te komen.

Met de 52.715.000 euro die de gemeente in 2019 binnenkrijgt gebeurt van alles, zo blijkt uit de infographic waarop de begroting wordt uitgelegd. Zo gaat er volgend jaar geld naar de herinrichting van de Eendvogelstraat in Heinkenszand, wordt de wateroverlast in Borssele en ‘s-Gravenpolder aangepakt en kan Nieuwdorp op geld rekenen in verband met de toekomstvisie.[l]