De braderie is één van de activiteiten in Heinkenszand. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De braderie is één van de activiteiten in Heinkenszand. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Enquête over Heinkenszand

HEINKENSZAND - Studenten van de HZ University of Applied Sciences gaan inwoners van Heinkenszand ondervragen over wat zij wel of niet anders zouden willen zien. Ze hebben een enquête gemaakt met vragen over de voorzieningen in het dorp, sociale en culturele activiteiten en of inwoners behoefte hebben aan een ontmoetingspunt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ook gaan de studenten Lisa, Iris, Evy en Lisa in gesprek met mensen uit een aantal doelgroepen zoals ouderen en winkeliers en houden ze meerdere spreekuren in de bibliotheek. Het onderzoek is een verzoek van de werkgroep dorpsvernieuwing, die is opgericht naar aanleiding van het participatieproject Borsele 2030. De werkgroep kijkt naar het dorpshart en zoekt initiatieven om dit te vernieuwen. Voor dit onderzoek werkt ze samen met de werkgroep imago en groen. Samen begeleiden ze de studenten. “Mensen vroegen tijdens de eerste avond om een nieuw dorpshart, maar ook meer beleving in het winkelbestand en ze vertelden dat er een gebrek is aan parkeergelegenheid”, zegt Dook Noij, voorzitter van de werkgroep. “Verder blijkt dat er in het dorp veel activiteiten zijn op het gebied van ouderenzorg, sociale ondersteuning, welzijn, recreatie en cultuur, maar dat deze activiteiten nauwelijks bekend zijn bij inwoners.”

De enquête moet duidelijk maken wat de mensen precies willen en missen in Heinkenszand. “En we vragen ook of ze zich verbonden voelen met het dorp en of ze in de toekomst zelf een bijdrage willen leveren”, aldus Noij.

Winkels

Een dorpshuis komt nadrukkelijk aan de orde in de vragenlijst. In tegenstelling tot andere kernen heeft Heinkenszand niet zo’n voorziening. “We willen weten of er behoefte aan is. Als dat het geval is, dan kunnen we daarmee verder.” In december maakt het viertal een rapport dat het in januari presenteert. Aan de hand daarvan kijkt de gemeente Borsele wat ze kan doen.De enquêtes liggen in de winkels The Readshop, Zo Maar Leuk, Kledingzaak ‘t Mereltje, DA Drogisterij en Etos. Hij is ook te vinden op bit.ly/enqueteB2030. De eerste inloopbijeenkomst van de studenten is op vrijdag 9 november 11.00 uur.[l]