Een wintertaart als afscheid voor Rie de Fouw. FOTO TOINE DE BAKKER
Een wintertaart als afscheid voor Rie de Fouw. FOTO TOINE DE BAKKER Toine e Bakker

Afscheid Rie de Fouw na 30 jaar bestuurslid IJsclub Wissenkerke

WISSENKERKE - Na ruim 30 jaar vind ze het wel welletjes…. Rie de Fouw, voorzitter van IJsclub Wissenkerke, gaf afgelopen donderdag, na de ALV en een Stampotmaaltijd in “de Kroon” in Wissenkerke, het stokje door aan de nieuwe voorzitter Teus Rijm.

Rie heeft iets met de winter. Haar bloed gaat pas echt stromen als de thermometer onder nul aangeeft. Dan is het tijd voor schaatsen en skiën. Terwijl de herfstzon nog warm aanvoelt is ze al te vinden op het ijs in Dordrecht. Jarenlang, iedere maandagavond. Schoonrijden was en is nog steeds haar lust en haar leven.

Het is dan ook voor Rie heel logisch om tijdens een koude winter, eind jaren 80, enthousiast als ze is, bestuurslid te worden bij de ijsclub in Wissenkerke. De ijsbaan ligt in “het Bokkegat”, een prachtige natuurplas in de luwte, net buiten het dorp Wissenkerke. Menig Noord-Bevelander maakte daar ooit de eerste schaatscapriolen.

Maar met het uitblijven van de strenge winters verdwenen ook de bestuursleden en uiteindelijk bleef Rie alleen over. Ze was voorzitter, secretaris en penningmeester tegelijk. En organiseren kan ze als de beste. Haar man Adrie stond haar bij waar hij kon. Hij bezocht de leden thuis om de contributie op de halen. Zorgde voor de technische zaken als er ijs was en inde de centen bij de kassa. Hij wist precies wie er nog niet betaald had.

Gelukkig kreeg Rie, na een koude schaatswinter, weer wat hulp en inmiddels is er een enthousiast bestuur dat ieder jaar in de startblokken staat om “het Bokkegat” om te toveren in een prachtige ijsbaan, compleet met alle faciliteiten die we in deze tijd wensen. Het wachten is op een dikke laag ijs.

Over Rie niets dan lof, volgens oud bestuurders: “Je kon altijd op haar rekenen en stond klaar daar waar nodig.” “Rie deed heel erg haar best om de ijsclub overeind te houden… en met succes.” “Ze heeft zich voor van alles ingezet.“

Na ruim 30 jaar houden Rie en Adrie het voor gezien. Er is uitgebreid afscheid genomen en bedankt. Maar als er weer ijs ligt op “het Bokkegat”… dan staan ze zeker vooraan! [l]