Een deel van de inwoners van Baarland wil de open ruimte op de Zeedijk niet kwijt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Een deel van de inwoners van Baarland wil de open ruimte op de Zeedijk niet kwijt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Zorgen bij Baarlanders over bouwplannen op dijk

BAARLAND - Een groot deel van de inwoners van Baarland is tegen de plannen voor een nieuw, groter strandpaviljoen en de bouw van lodges op de Zeedijk. Dat blijkt uit een peiling van een actiecomité van bezorgde Baarlanders. “De massa die er nu staat, daar gaan we mee akkoord.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het actiecomité is langs de deuren gegaan bij de ruim 260 woningen in Baarland. 312 volwassenen inwoners was het eens met haar stelling: ‘Een restaurant met zalen en drie bouwlagen en een uitbreiding met 32 hotelkamers buitendijks vinden wij ongewenst’. “En slechts een klein aantal was echt voor het plan”, zegt Jet Remijn, die samen met Frans en Ina Rothuizen, Cees en Liesbeth Droste, Peter en Corrie Maaskant, Corrie Elenbaas en Johan Vermin in het comité zit.

Groen

‘Het plan’ is dit jaar gepresenteerd door ondernemer Robbert Northolt van De Landing en Camping Scheldeoord. Hij wil het huidige strandpaviljoen slopen en iets verder op de dijk een nieuw gebouw van twee lagen neerzetten. Aan beide kanten hoopt hij bovendien in totaal veertien lodges van elk twee verdiepingen hoog te bouwen. Het originele plan bestond uit een nieuw paviljoen van drie lagen hoog en zestien in plaats van veertien lodges. Northolt heeft twee weken geleden echter een flyer met het aangepaste plan laten verspreiden. Daarin zegt hij ook dat hij de gevels waar mogelijk met groen wil bekleden.

Het heeft geen invloed op het standpunt van het actiecomité. “Twee verdiepingen is nog steeds hoog. We gaan akkoord met een nieuw paviljoen met de massa van het huidige gebouw”, legt Frans Rothuizen uit. “We hebben niks tegen de ondernemer, maar wel tegen zijn plan. We willen dat de open ruimte en het zicht op de Westerschelde blijft”, aldus Corrie Elenbaas, bij wie het naar eigen zeggen aan het hart gaat. “Ik kwam als kind al op het schorretje en heb het zien veranderen, maar nu heb ik het gevoel dat het wordt ingepikt. Het klinkt hoogdravend, maar het is een heilig plekje voor mij.”

Genieten

De leden van het actiecomité wijzen erop dat er ooit geen buitendijks fietspad richting Ellewoutsdijk is aangelegd vanwege de rust voor en broedplaatsen van vogels. “Dat verhoudt zich niet tot de bouw van deze hotelkamers”, zegt Ina Rothuizen. Ook zijn ze bang dat er straks 365 dagen per jaar, zeven dagen per week gasten zitten in de zogenaamde Scheldesuites en dat de dorpelingen niet meer kunnen genieten van de dijk en het strandje. “Je zit straks op de stoep van de hotelgasten. Dat doe je toch niet?” zegt Remijn. “Verder heb je straks veel verkeersbewegingen waarop dit gebied niet is berekend.”

Veiligheid

Johan Vermin en Peter Maaskant wijzen ook op de veiligheid. “Een dijk is een dijk en een camping een camping. Een dijk moet je beschermen tegen het water. Het is totaal tegennatuurlijk dat je die gaat bebouwen”, zegt de laatste. “Northolt kan zijn gasten binnendijks ontvangen. Daar heeft hij alle ruimte. De Zeedijk is één van de laatste plekken in Zeeland waar je op zo’n manier van de natuur kunt genieten”, voegt Johan Vermin toe.

De bezorgde Baarlanders gaan met de resultaten van de peiling naar de gemeenteraadsleden. Ze hebben ook een brief geschreven naar het college van burgemeester en wethouders. “Het bestuur heeft alle inwoners gevraagd mee te denken over de toekomst van onze gemeente in het kader van Borsele 2030. Daarin past deze peiling precies.” Northolt heeft nog geen vergunning aangevraagd. Er zijn wel voorbereidende gesprekken met instanties als de gemeente, Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat. “Ook daarom hebben we dit gedaan. Als we niet laten merken dat we tegen zijn gaat het gewoon door”, aldus Peter Maaskant.[l]