De bijzondere foto uit 1857. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De bijzondere foto uit 1857. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Muziekfeest in de Grote Kerk

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een interessante afbeelding: ‘Het Zeeuwsche Muzijkfeest in het Koor der groote Kerk te Goes, 4 junij 1857’. Een steendruk (lithografie) van P.W. van de Weijer. De fotograaf was de Duitser F. Kayser (1821-1888), een rondreizend daguerreotypist (een verouderde fototechniek). Later werd hij portretschilder. Het was het vierde muziekfeest, maar wanneer waren de eerdere muziekfeesten? En is dit dezelfde entree van de kerk, zoals we die nu kennen?

Reacties kunnen worden gestuurd naar info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot.

Dienstplichtig

De winnaar van de vorige foto is Evelien Neeskens-de Kraker. Deze foto moet in de Eerste Wereldoorlog zijn gemaakt. Er stond een Bevelandse boer op, geflankeerd door twee militairen. Dat was de informatie. Jan de Jonge geeft aan dat het in ieder geval geen Noord-Bevelandse boer is.

Neeskens-de Kraker en Arenda Hoekman weten met zekerheid dat de rechtse militair hun opa Cornelis de Kraker is. Hij is in 1908 in Breskens geboren, heeft later in Middelburg gewoond en was dienstplichtig militair.

Dan moet de foto van omstreeks 1928 zijn. Dat is tien jaar na de Eerste Wereldoorlog. Vergeleken met andere foto’s kan dat, want de uniformen werden gedragen tot aan de Tweede Wereldoorlog.[l]