In de boeken van Tim Traas speelt politiek altijd een grote rol. FOTO TIM TRAAS
In de boeken van Tim Traas speelt politiek altijd een grote rol. FOTO TIM TRAAS Foto: Tim Traas

'Door het schrijven ben ik zinvol bezig'

GOES – Tim Traas komt volgend voorjaar waarschijnlijk uit met zijn vierde boek: 'Minister P. Tromp. Wanneer het stormt op het schip van staat!' Het boek is een politieke thriller waarin de hoofdpersoon, een onervaren VVD-minister, te maken krijgt met terroristische dreiging en tal van spannende ontwikkelingen in zijn privé-leven.

DOOR JESSICA ROVERS

Om zijn boek alvast onder de aandacht te brengen heeft Tim Traas op zijn Facebook-pagina een winactie opgezet. “Ik heb eerder drie boeken in eigen beheer uitgegeven en er zijn twee gedichtenbundels van mij voor het goede doel gepubliceerd”, vertelt hij. “Ik heb me de laatste jaren ontwikkeld als schrijver en vind mijn werk van nu beter. Het is wat realistischer. In 2016 ben ik begonnen met het boek waaraan ik nu werk. Mijn moeder is in dat jaar overleden en ik draag mijn boek op aan haar. Ik heb eerst een basis gemaakt en ben dat steeds verder gaan inkleuren. Het boek speelt zich af na de laatste verkiezing in 2017 en gaat over een fictief kabinet dat heel kleurrijk van samenstelling is. Ik refereer veel aan het verleden, zoals aan de tijd van Joop den Uyl.”

Politiek

In alle boeken van Traas speelt politiek een grote rol. Zelf was hij jaren lid van de jongerenraad in de gemeente Borsele en heeft op de kieslijst van de PvdA in zijn gemeente gestaan. “Ik had vroeger politieke ambities, maar die heb ik vanwege mijn gezondheid moeten laten varen. Ik heb een fysieke beperking en zeg wel eens dat ik meer pillen slik dan John F. Kennedy. Schrijven is voor mij een manier om zinvol bezig te zijn. Ik ben positief ingesteld en mijn motto is altijd blijven lachen. Door te schrijven kan ik een bijdrage leveren aan de samenleving. Ik vind het heel leuk om te doen en het brengt bovendien mensen samen. Ik geef vrienden een rolletje in mijn boek. Zo is mijn beste vriend ook een personage in het boek. Hij is de adviseur van de hoofdpersoon.”

Exemplaren

Traas heeft ondanks positieve reacties van zijn omgeving geen hoge verwachtingen over de hoeveelheid aan exemplaren die hij zal verkopen als zijn boek in 2019 verschijnt.

'Ik wil verder groeien als schrijver'

“Als mijn boek op 25 boekenplanken staat, ben ik al blij. Ik hoef geen wereldberoemde schrijver te worden. Wel wil ik in de toekomst verder groeien als schrijver. Ik vind het enorm uitdagend. Met de actie op Facebook hoop ik meer mensen aan te trekken en een groter publiek te vinden voor mijn boek. Ik heb een wedstrijd uitgeschreven waarmee een aantal prijzen gewonnen kunnen worden en waarmee gedoneerd kan worden aan een goed doel.”

Meedoen is makkelijk. Mensen kunnen lid worden van de pagina www.facebook.com/kalosboek, deze delen en op een ludieke manier promoten. “Het is dan wel de bedoeling dat je jezelf in het bericht als deelnemer tagt.”[l]