Marcel Delhez en zijn vrouw hebben afscheid genomen van Noord-Beveland. FOTO MELVIN BLANKENSTIJN/BLACKDESK
Marcel Delhez en zijn vrouw hebben afscheid genomen van Noord-Beveland. FOTO MELVIN BLANKENSTIJN/BLACKDESK Foto: Melvin Blankenstijn Blackdesk

'We dachten niet dat we hier alweer zouden staan'

WISSENKERKE - ‘Kort’ en ‘krachtig’ waren de woorden die je woensdag tijdens het afscheid van burgemeester Marcel Delhez van de gemeente Noord-Beveland het meeste hoorde. Delhez vertrekt naar Veldhoven, midden in zijn geliefde Noord-Brabant.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Niet dat de in Breda geboren politicus het in Zeeland niet naar zin heeft gehad tijdens zijn iets meer dan drie jaar durende burgemeesterschap van Noord-Beveland. “Het is een gemeente waarvoor ik heel graag werkte”, zei Marcel Delhez woensdag in zijn toespraak tijdens de buitengewone raadsvergadering in Wissenkerke. “Maar Veldhoven is een hele mooie stap die ik niet voorbij wilde laten gaan. Zonder Noord-Beveland zou er echter geen Veldhoven zijn geweest.”

Delhez kwam ruim drie jaar geleden naar Noord-Beveland als opvolger van de naar Maasdriel vertrokken Henny van Kooten. De Brabander was tussen 2007 en 2013 wethouder geweest in de gemeente Uden, daarvoor werkzaam in het bedrijfsleven en volgens de vertrouwenscommissie ‘daadkrachtig, vol overtuiging en duidelijk in het communiceren’.

Wennen

Duidelijk was hij zeker, zei Dirk Hage. “Misschien soms zelfs zwart-wit”, zei het gemeenteraadslid voor de VVD. “Daar moesten we aan wennen. In het begin verliep het daardoor wel eens stroef.” Hoewel de raad in het profiel had gezegd niet op zoek te zijn naar iemand die tot zijn pensioen zou blijven, kwam de boodschap van Delhez volgens Hage erg snel. “Maar ik gun je deze stap.”

Atlas

Delhez kreeg van hem een wekker, omdat hij zich tijdens de vergaderingen altijd strikt hield aan de spreektijden. Van commissaris van de koning Han Polman ontving de vertrekkende burgemeester een bladzijde uit de atlas van Joan Blaeu. “Zodat je in je kamer in Veldhoven nog eens terug kunt denken aan Zeeland.”

Ook Polman verwees naar de duur van Delhez’s verblijf in Noord-Beveland. “Velen hadden niet verwacht dat we hier zo snel alweer zouden staan. Misschien was je zelf ook verrast. Duidelijk is dat je Brabantse ziel je terug heeft gebracht naar Brabant. Ik heb begrip voor deze stap.”

Zebrapad

Wethouder Pim Schenkelaars ook. Hij zei geboren te zijn in Veldhoven, de gemeente waar Delhez aan het roer komt te staan. “Dat je zou vertrekken zat er altijd in. Burgemeesters zijn nu eenmaal voorbijgangers. Het is jammer voor ons, maar we kunnen op Noord-Beveland goed omgaan met tegenslagen. Jij houdt van reuring, heb je wel eens gezegd, en dat was er na je vertrek. Wat dat betreft paste het bij je. Zorg goed voor mijn geboortestad”, was Schenkelaars’ boodschap.

Collega Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst noemde Delhez een zebra, een kruising tussen een Zeeuw en Brabander, en wees op de vele provinciegenoten van Delhez die hem zijn voorgegaan in Zeeland. “Je kunt wel zeggen dat er een zebrapad ligt tussen beiden provincies. Wie weet passeer je daarop Letty Demmers wel op weg naar Veldhoven.”

Demmers is deze week begonnen als waarnemend burgemeester in Noord-Beveland.[l]