Marian Dellebeke en Henk Baas zijn blij met de prijs. FOTO LOTJE KOSTER
Marian Dellebeke en Henk Baas zijn blij met de prijs. FOTO LOTJE KOSTER Foto: Lotje Koster

Euterpe is na 125 jaar nog altijd springlevend

HEINKENSZAND - Muziekvereniging Euterpe heeft de Zeeland Refinery Cultuurprijs gewonnen. “Er zit muziek in deze vereniging”, zei juryvoorzitter Wim Scholten in de raadsboerderij in Heinkenszand. De twee andere genomineerden, kunstenaar Jan Willem Hament en carnavalsvereniging De Koenkelpot uit ‘s-Heerenhoek, bleven met lege handen achter.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De uitreiking vond plaats in raadsboerderij Stenevate in Heinkenszand. De 11e editie van de Zeeland Refinery Cultuurprijs kende dit keer een iets andere opzet. Iedereen kon iemand of een organisatie uit de gemeente Borsele nomineren waarna het publiek op deze kandidaten mocht stemmen. Muziekvereniging Euterpe uit Heinkenszand, Jan Willem Hament uit Baarland en De Koenkelpot uit ‘s-Heerenhoek of, zoals ze het zelf liever noemen ‘t Paerehat, kregen de meeste stemmen en gingen door naar de finale. Uiteindelijk riep de jury Euterpe uit tot winnaar.

Hartverscheurend

Makkelijk was dat niet, zei juryvoorzitter Wim Scholten, in het dagelijks leven directeur van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. ‘Ongetwijfeld hartverscheurend’, dacht wethouder Marga van de Plasse zelfs. “Het zijn allemaal uitingen die iets met ons doen”, zei Scholten voordat hij de winnaar bekend maakte.

Muziekvereniging Euterpe vierde dit jaar haar 125-jarig bestaan. “Vorig jaar zaten we hier ook, maar wonnen toen niet. Nu is het echt een kers op de taart van ons jubileumjaar”, jubelde secretaris en muzikante Marian Dellebeke. “Geweldig dat we deze prijs winnen”, voegde voorzitter Henk Baas toe, die al sinds zijn kindertijd lid is.

De jury keek in het bijzonder naar de impact van de genomineerden op de samenleving in Borsele. Volgens de juryleden reikt de impact van Euterpe verder dan standplaats Heinkenszand. “De muzikanten gaan ook op tournee langs andere kernen”, las Scholten voor uit het rapport.

Educatie

Volgens de jury is het ook te prijzen dat Euterpe na 125 jaar nog altijd groeiende is, zowel jonge als oudere leden heeft, het publiek tijdens optredens varieert van heel erg jong tot heel erg oud, de vereniging samenwerkt met andere verenigingen en organisaties en dat de verenigingsleden zich actief bezighouden met educatie. Zo geven onder meer lessen algemene muzikale vorming en gaan langs op basisscholen. “In perioden van zes weken komen leerlingen in aanraking met blokfluiten, blaasinstrumenten en slagwerk. De projecten worden telkens afgesloten met presentaties voor ouders en belangstellenden”, staat in het juryrapport.

De jury was ook lovend over de eigen optredens. Bijna elk jaar geeft Euterpe optredens op bijzondere locaties in de gemeente en organiseert ze in De Stenge in Heinkenszand een uitverkocht themaconcert.

Zo werd in het voorjaar het vergader- en congrescentrum omgebouwd tot een nachtclub voor ‘A night like this’ en zaten bezoekers het jaar daarvoor rondom de piste van Circus Grandioso met naast de muziek optredens van onder anderen een clown, een slangenmens en diabolo-artiest Ezra Veldman uit Middelburg.

'Vereniging staat midden in de samenleving'

Naast de eigen concerten geven de muzikanten ook elk jaar acte de presence tijdens officiële bijeenkomsten zoals de dodenherdenking, de intocht van Sinterklaas en de braderie. “Het is een vereniging die midden in de samenleving staat en de dorpsgrenzen overschrijdt.”

Kinderjaren

Dellebeke zei nog niet te weten wat Euterpe met de 1500 euro doet die bij de prijs hoort, al zal ongetwijfeld een deel worden bestemd voor het themaconcert van 31 maart volgend jaar: ‘Muziek uit onze kinderjaren’. Het beeldje van Marian van Garsel krijgt een mooie plek in de oefenruimte. Meer informatie op www.euterpeheinkenszand.nl.[l]