Twee scholieren zijn een dagje automonteur. FOTO JESSICA ROVERS
Twee scholieren zijn een dagje automonteur. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Leerlingen maken kennis
met technische beroepen

GOES – Meer dan 1000 vmbo-leerlingen van vijftien scholen hebben vorige week deelgenomen aan de Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ). Tijdens drie workshops werden ze aan het werk gezet om zo te ervaren wat werken in de techniek is. Zo konden ze een autoband wisselen, maar ook een werkstuk solderen of muurtje metselen.

DOOR JESSICA ROVERS

Projectleider Paulien van ‘t Westeinde legt uit dat de dagen zijn bedoeld om de leerlingen te helpen met het kiezen van een profiel. De leerlingen konden zelf kiezen aan welke workshops ze deelnamen. “Vmbo'ers willen graag met hun handen werken, dus hebben we wedstrijdelementen ingevoerd. Ze moeten een band op tijd wisselen en er is een quiz waarin leerlingen onderdelen van een elektrische auto moeten benoemen.”

Paulien benadrukt de noodzaak van het informeren over en creëren van animo voor technische beroepen. “Er is in de technische sector in Zeeland erg veel werk. Sommige opleidingen geven zelfs een baangarantie. Er is bovendien meer techniek dan mensen denken. Je hoeft niet vies te worden om toch veel met techniek te doen. Het is niet alleen met je handen werken, maar ook met je hoofd. Werken in de techniek is nooit saai. Het is ontzettend breed en divers. We stimuleren leerlingen op bezoek te gaan bij bedrijven. Het Huis van de Techniek vervoert jaarlijks kosteloos meer dan 10.000 leerlingen. Zo komen zij er vaak achter dat ze techniek heel leuk vinden. En als dat niet het geval is, is dat ook prima.”