Borsele wil deelnemen aan proef met nascheiden afval

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil meedoen aan de proef met nascheiding van plastic en drankkartons. Het zou betekenen dat mensen deze zelf niet meer moeten scheiden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeenteraad buigt zich donderdag over drie keuzes om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Net als andere gemeenten mogen inwoners in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Om dat voor elkaar te krijgen zou de gemeente het afval minder vaak kunnen ophalen. Inwoners worden dan gedwongen goed te scheiden. Een tweede mogelijkheid is de invoering van diftar, net als de gemeenten Goes en Kapelle. Je betaalt dan voor de keren dat je de kliko met restafval buiten zet.

De derde optie is het nascheiden. De Rotterdamse afvalverwerker AVR laat momenteel een machine bouwen die plastic en drankkartons kan scheiden van het restafval. Deze is klaar in 2020. AVR heeft Zeeuwse gemeenten aangeboden om vanaf dat moment mee te doen aan een proef om op deze manier te scheiden. Inwoners moeten groente, fruit en tuinafval, glas en papier nog wel apart houden. Plastic en drankkartons mogen echter bij het restafval. Het college van burgemeester en wethouders voelt het meeste voor nascheiding, mede door de besparing van 114.000 euro per jaar. Om inwoners te stimuleren toch goed te blijven scheiden komt er een campagne, die zich vooral richt op het apart houden van GFT-afval.[l]