De nieuwe entree van het VVV en HMDB. FOTO'S CHARLES LINSSEN
De nieuwe entree van het VVV en HMDB. FOTO'S CHARLES LINSSEN Foto: Charles R.M.M. Linssen

'Een must voor iedereen die onze regio bezoekt'

GOES - Het nieuwe VVV-inspiratiepunt en Historisch Museum De Bevelanden (HMDB) hebben één entree. Wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes heeft het donderdag geopend. “Het is een cadeautje voor Goes”, vindt zij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het VVV-kantoor en het museum zaten al jaren naast elkaar in de Singelstraat in Goes, maar waren fysiek van elkaar gescheiden. Sinds donderdag stap je als bezoeker het nieuwe VVV-inspiratiepunt binnen. Op de muren zijn fotocollages van de mooiste plekjes van Goes en omgeving en beroemde bewoners te zien. In een green room kun je jezelf in Goes op de foto zetten. Verder kun je in het inspiratiepunt typisch Zeeuwse producten en souvenirs kopen, veel informatie krijgen over Goes en omgeving en - de naam zegt het al - inspiratie opdoen.

Koffie

Bovendien kun je doorlopen naar het museum. Wie alleen kopje koffie of thee wil, kan dat in het vernieuwde museumcafé bestellen. Als je de collectie wilt zien koop je een kaartje en stap je naar binnen.

Beide instellingen verwachten veel van de gezamenlijke entree. “Het is een must voor iedereen die onze regio wil bezoeken”, zei bestuursvoorzitter Toine Wevers van het museum. “Als je samenwerkt moet het ergens toe leiden. Wij hebben het volste vertrouwen dat hier een dynamische plek zal ontstaan.”

Bestedingen

Directeur Erik van den Dobbelsteen van VVV Zeeland hoopt dat veel gasten zich laten informeren en inspireren in het punt. “Zo komen ze te weten wat voor moois Goes heeft te bieden. Een goed geïnformeerde gast besteedt zestien procent meer.”

Meeuwisse zei te denken dat ook Goesenaren het inspiratiepunt en museum bezoeken. “Ik zie het als een cadeautje voor de toeristen, maar ook voor de stad en haar inwoners”, aldus Meeuwisse, die de droom heeft om ‘de gouden driehoek’ met het museum, de Grote of Maria Magdalenakerk en Slot Oostende verder op te knappen. “We zijn nog steeds bezig om het aantrekkelijker te maken, maar hoe, dat is een hersenkraker.”

'Hoe we dat moeten doen is een hersenkraker'

De entree is vernieuwd dankzij financiële steun van de gemeente Goes, VVV Zeeland, maar ook door een donatie van de Vrienden van Historisch Museum de Bevelanden. Verder was er een gift van de stichting Familiefonds Hurgronje in Middelburg.

Tentoonstelling

In het museum is vanaf vrijdag 14 december de tentoonstelling ‘Daad en Dracht, steken, stoppen en stikken in Zeeland’ te zien. Daarin staat het handwerk centraal waarmee de streekdracht altijd is versierd. Er is op de tentoonstelling onder meer een ruime collectie merklappen te zien en een bijzondere versierde mansrok uit 1830.

Meer informatie is te vinden op de website www.hmdb.nl. Voor informatie over het inspiratiepunt, zie www.vvvzeeland.nl.[l]

Loes Meeuwisse opent de nieuwe entree van het museum.