De Turfkade in Goes. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De Turfkade in Goes. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Oude ets van Turfkade in Goes

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Het gemeentearchief heeft onlangs drie etsen ontvangen van R. Ludwig in een mapje dat is uitgegeven door P.A.H. Pieterman, Boek- en Kunsthandel in Goes. Het is een ets van de Turfkade in Goes. Maar uit welk jaar? En wie waren R. Ludwig en P.A.H. Pieterman? Wie kan hier iets meer over zeggen?

Reacties kunnen naar info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot.

De winnaar van de vorige foto was Johan Boogaard. Deze was van F. Kayser en liet een muziekfeest op 4 juni 1857 zien. De foto was een lithografie van P.W. de Weijer.

Lovend

Hij was tekenaar en werd in 1816 in Utrecht geboren waar hij in 1880 overleed. Met zijn broer begon hij in 1834 in Utrecht een steendrukkerij. In 1840 begon zijn broer in Groningen voor zichzelf. Johan Boogaard meldde dat in de Goesche Courant van 4 juni 1857 een voorbeschouwing stond. Op 8 juni 1857 stond op de voorpagina een groot verslag van dit feest: ‘Ter opening van het feest werd eene Ouverture van den heer Eisner onder leiding van den componist met juistheid uitgevoerd’. Ook de Middelburgsche Courant van 9 juni 1857 was zeer lovend: ‘Feestouverture van den heer C. Eisner, den verdienstelijke muziek-directeur te Zierikzee’. De Zierikzeesche Courant herhaalde dit op 13 juni 1857 letterlijk.[l]