Magdeleen van Eersel en kunstenaar Elsa Westland bij het kunstwerk. FOTO JESSICA ROVERS
Magdeleen van Eersel en kunstenaar Elsa Westland bij het kunstwerk. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Het is een belangrijk stuk erfgoed'

GOES – De crowdfundingsactie die Magdeleen van Eersel met haar moeder en kunstenaar Elsa Westland is begonnen om het kunstwerk in het voormalige GAK-gebouw te behoeden voor de sloop, loopt tot en met zaterdag.

DOOR JESSICA ROVERS

Het wandreliëf is in 1978 gemaakt van keramiek en meet zo'n 3,5 bij 4,5 meter. Om het kunstwerk veilig te stellen moet het reliëf tegel voor tegel los worden geslepen. Van de 10.000 euro die hiervoor nodig zijn, is inmiddels ruim een derde opgehaald.

Magdeleen van Eersel vertelt dat zij de actie zes weken geleden hebben opgezet, maar dat ze al in juni begonnen zijn om te zoeken naar mogelijkheden om het kunstwerk elders onder te brengen. “Toen bekend werd dat het gebouw in 2019 zal worden gesloopt, zijn we gaan kijken hoe we het wandreliëf kunnen behouden. We hebben contact opgenomen met de gemeente en de provincie en hopen nu op een bijdrage om het werk in ieder geval onbeschadigd te kunnen demonteren en opslaan. Ook heeft een stichting een flink bedrag toegezegd.”


Doneren

Via de crowdfundingspagina op www.voordekunst.nl kunnen donaties gedaan worden. Tot nu toe hebben tientallen mensen dit gedaan. “Het zijn verschillende mensen die doneren”, vertelt kunstenaar Elsa Westland. “Sommigen doneren vanwege het belang en anderen, omdat ze het gewoon een mooi werk vinden.”

Donateurs kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden waar leuke tegenprestaties tegenover staan, zoals een mooie print van het werk, ansichtkaarten, een spekstenen hanger en een workshop bij Elsa in haar atelier. Speciaal voor bedrijven is er de mogelijkheid om een tegel te adopteren. Het wandreliëf is het grootste werk uit Elsa's oeuvre en waarschijnlijk het grootste keramische wandreliëf van Zeeland. “Het is bovendien een belangrijk stuk erfgoed, omdat het één van de weinige kunstwerken is uit de periode van de wederopbouw. Daarnaast is het nog in uitstekende conditie en helemaal gaaf”, vertelt Elsa.

Vrouwen

Magdeleen voegt toe dat het werk alleen al uit feministisch oogpunt de moeite waard is bewaard te worden. “Mijn moeder was destijds één van de weinige vrouwen in de kunstwereld. Ze was een Louise Bourgeois in de dop.”


Verwijzing

Het werk doet door de verschillende kleuren boven elkaar denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen. Ook de getijdenwerking is in het werk te herkennen wat een duidelijke verwijzing is naar Zeeland. “Ik krijg heel veel positieve reacties”, laat Elsa weten. “Het is een heel krachtig werk dat ook door mensen die niets met kunst hebben mooi wordt gevonden. Het is een icoon voor Zeeland en tijdloos. Als ik er naar kijk zie ik steeds weer nieuwe details.” Er is nog geen nieuwe plek gevonden voor het werk. “Het heeft ruimte nodig. Het mooiste zou een gebouw zijn wat voor publiek toegankelijk is, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis.” Eerste prioriteit is nu om het werk van de muur af te krijgen. Moeder en dochter hebben er alle vertrouwen in dat ze het benodigde bedrag op tijd bij elkaar krijgen. “Het is bloedspannend, maar we houden hoop. Het gaat steeds meer leven.”

Meer: www.deverborgenschat.info.[l]