De organisatie van het kerstdiner hoopt weer op een volle kerk. FOTO PETER URBANUS
De organisatie van het kerstdiner hoopt weer op een volle kerk. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Deuren RK-kerk open voor kerstmaaltijd

GOES - De RK-kerk Heilige Maria Magdalena in Goes organiseert op eerste kerstdag een diner voor ‘mensen die gezelschap zoeken’, zoals organisator Willy Martens zegt. Mensen van alle rangen en standen zijn welkom.

DOOR PETER URBANUS

Wie wil, moet snel zijn, waarschuwt Willy Martens. Er zijn al aardig wat aanmeldingen binnen. Het maximum aantal deelnemers is 40. Deelname is gratis, maar een bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Het is de achtste keer dat het kerstdiner wordt georganiseerd, vertellen Martens en Els Heijers, voorzitter van het parochiebestuur. Ook oud-koster Cor Geers is aangeschoven. Hij is zeer actief voor de Goese kerk en zet zich al jaren in voor het kerstdiner. Een belangrijke spil in de organisatie is ook Ellen Kramer, benadrukt Martens.

Bijzonder is dat dit kerstdiner op eerste kerstdag zelf wordt georganiseerd en niet op een dag voor de kerstdagen. Belangrijk uitgangspunt is dat alle mensen van allerlei gezindten welkom zijn, ook van buiten Goes. Ook niet kerkelijke mensen zijn van harte welkom.

Zingen

Vaak zijn deelnemers de eerste keer wat beschroomd, zegt Martens. De meesten zijn alleenstaand en de feestdagen moeten ze vaak in hun eentje zien door te komen. Ze moeten vaak even een drempel over, is de ervaring. Als ze eenmaal binnen zijn, zijn ze volgens Martens meestal uitgelaten van blijdschap dat ze het hebben aangedurfd. Heijers en Bos kunnen dat beamen. Verschillende deelnemers komen elk jaar terug.

Met de kwaliteit van het diner zit het wel goed. Slagerij Kees Schrijver steunt het kerstdiner al jaren, in de vorm van een hoofdgerecht tegen een gereduceerde prijs. De andere gangen worden bereid door vrijwilligers, terwijl anderen de gerechten opdienen. Er kwam dit jaar een spontane aanmelding van iemand die alle voorgerechten wel wilde maken. “We hebben geen reden tot klagen, over het aantal vrijwilligers”, zeggen ze.

Het gaat niet alleen om lekker eten. Een delegatie van het Kloetingse zangkoor de Adhoc Singers brengt enkele kerstliederen ten gehore. “Wondermooi”, zegt Martens. “Ze onderbreken speciaal hun kerstmaaltijd thuis om hier te komen zingen. Verder is er pianomuziek, een mooi kerstverhaal en zingen we kerstliedjes.”

Verbroedering

Het religieuze en maatschappelijke belang van kerstmis telt, vindt Martens: “We vieren de blijde boodschap van de geboorte van Jezus. Het is de periode dat de wapens tijdelijk zwijgen, een tijdstip van verbroedering. Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek geworden. Er is plaats in de herberg, vinden we dan ook een mooi motto.”

Chauffeurs

De organisatie komt graag in contact met mensen die deze dag als chauffeur willen fungeren. Het kerstdiner duurt van 16.00 uur tot 19.30 uur. Aanmelden kan via Ellen Kramer 06-52107171, na 18.00 uur.[l]