GoesC maakt komend jaar plaats voor de Zeeuwse Uitmarkt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
GoesC maakt komend jaar plaats voor de Zeeuwse Uitmarkt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'We willen dat er elke week iets is te doen in Goes'

GOES - Goes heeft met de organisatie van de Zeeuwse Uitmarkt volgend jaar een primeur in handen. Het culturele evenement vindt zaterdag 18 mei plaats op het Bleekveld. In de jaren daarna rouleert het evenement langs de steden Middelburg, Terneuzen en Vlissingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De uitmarkt is een voorbeeld van de nauwe samenwerking van de vier steden op cultureel gebied. Onlangs hebben Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen een regionaal cultureel profiel opgesteld en naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd. Ze hopen daarmee op financiële steun vanuit Den Haag. Stip op de horizon van deze samenwerking is de titel van culturele hoofdstad in 2033 voor Zeeland. De uitmarkt is een kleine stap op weg daar naartoe.

GoesC

De markt in mei is een vroege vooruitblik op het nieuwe culturele seizoen in Zeeland. Goes heeft jaren GoesC georganiseerd. Daarmee gaf ze een doorkijkje naar alles wat er op cultureel gebied plaats zou vinden in Zeeland. Nu is de blik breder. Aan de Zeeuwse Uitmarkt, die voor GoesC in de plaats komt, doen ook instellingen en gezelschappen uit Middelburg, Terneuzen en Vlissingen mee en culturele ondernemers zoals CCXL, Studio A58, Podium Reimerswaal en Zeelandtheaters. “Het is de bedoeling dat de uitmarkt gaat rouleren langs de vier steden”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. “Wij hebben in ieder geval de primeur.” Volgens haar wil Middelburg het evenement volgend jaar organiseren. Wie daarna aan de beurt is, is nog niet bekend.

Klassiek

Bezoekers van de editie in Goes maken in een grote festivaltent op het Bleekveld kennis met toneel, musical, popmuziek en klassiek, maar ook met andere vormen van kunst.

De markt vindt vroeg in het jaar plaats. “Normaal worden dit soort evenementen in september georganiseerd”, zegt Albert Boonman van de stichting Goes Marketing. “Door het in mei te doen, kunnen we ook aandacht besteden aan de festivals in de zomer.”

'Ze moeten zien dat Goes leuk en levendig is'

De Zeeuwse Uitmarkt is één van de evenementen op de kalender van Goes Marketing. Opmerkelijk is ook het concert van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht op de Grote Markt op zondag 26 december. “Het is gratis toegankelijk voor iedereen”, aldus Boonman. “Dat willen we vanuit Goes Marketing”, voegt Meeuwisse toe. “We zetten het podium over de breedte van de markt, in de richting van de terrassen, zodat ook mensen daar kunnen genieten van het spektakel”, zegt Boonman weer.

Levendig

Verder vindt de landelijke Ride for the Roses op zondag 15 september voor de derde keer plaats in Goes en verwacht Goes Marketing veel van een nieuwe editie van De Veste Verlicht tussen woensdag 2 en zondag 6 oktober, de tweede aflevering van Montmartre in 'de gouden driehoek' in de Singelstraat en de Zeeuwse variant van het Vegenement. "Hoewel het vorig jaar regende op de dag van de eerste editie was het toch druk", weet Meeuwisse zich te herinneren."

Op de kalender staan verder langlopende evenementen zoals Goes Kinderstad, Festival De Veste, Vriendinnendag, de Culifair en Culifiësta, Goes Modestad en de intocht van Sinterklaas. “We denken nog na over een evenement voor jongeren en iets met watersport”, besluit Meeuwisse. “We willen dat er elke week iets is te doen en steken niet alles in één evenement. Mensen die hier komen, moeten zien dat Goes een leuke, levendige stad is.”

Kalender

De kalender voor volgend jaar verschijnt binnenkort op www.goesisgoes.nl.[l]