Leerlingen Jan de Vries en Jinthe Bogaards en docent Arjan de Vries. FOTO JESSICA ROVERS
Leerlingen Jan de Vries en Jinthe Bogaards en docent Arjan de Vries. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ondanks de verschillen ook veel raakvlakken'

GOES – De debatgroep van het Ostrea Lyceum heeft in het Marokkaanse Tanger deelgenomen aan een internationale debatconferentie. De conferentie was onderdeel van een Model United Nations (MUN) waarin de werkorganen van de Verenigde Naties worden nagebootst.

DOOR JESSICA ROVERS

De twaalf leerlingen van de debatgroep zitten in havo 5 en vwo 5 en 6. Ze mochten in Tanger zelf een keuze maken voor welk land zij wilden uitkomen en in welke commissies ze plaats wilden nemen. Dit jaar was het thema 'Cyber Security Threats'.

Voor Jan de Vries en Jinthe Bogaards was het een indrukwekkende ervaring. “Het was de eerste trip die we met de debatgroep buiten Nederland hebben gemaakt. We zaten midden in de medina, de stad, en kregen te maken met een compleet andere cultuur. Daarnaast was de conferentie helemaal in het Engels. We dachten dat iedereen vloeiend Engels zou spreken, maar dat viel mee”, zegt Jan. “Wij konden goed meekomen en de andere deelnemers vonden ons accent heel leuk. Soms misten we een beetje vocabulaire, maar dat was niet storend in de debatten”, gaat Jinthe verder. “Iedereen kon ons verhaal goed volgen. Wel moesten we wennen aan de terminologie, maar dat ging eigenlijk op de tweede dag al makkelijker. Omdat we hele dagen in het Engels aan het praten waren, wisten we op een gegeven moment het Nederlands woord voor sommige dingen niet meer.”

Formeel

Hoewel de debatgroep al veel ervaring heeft opgedaan tijdens wedstrijden, zoals het Model European Parlement (MEP) voor jongeren en het Lagerhuis van BNN VARA (waarin ze eerste van Zeeland werden) was het VN-model compleet nieuw. “Qua niveau was het wel precies wat we hadden gedacht, maar in plaats van aan de hand van een stelling debatteren, moesten we zelf iets inbrengen en verdedigen. Je was een land en moest een resolution zien te krijgen. Heel interessant en anders dan in Nederland. Het was heel formeel”, zegt Jan. “Je motie kon ook afgekeurd worden en je mocht geen ik of wij zeggen, omdat je namens een land sprak. Daar waren ze wel streng in.”

Kamelen

Naast de conferentie was er ook ruimte voor ontspanning. “Kamelen zijn zo leuk”, zegt Jinthe lachend. “We mochten er op rijden. Ook zijn we meegenomen door Tanger en hebben we de grotten van Hercules gezien.”

'Mooi om te zien dat bepaalde landen naar elkaar trokken'

De leerlingen zijn niet alleen een ervaring rijker, maar hebben ook leuke contacten aan hun avontuur overgehouden. “Het leukste vond ik dat je met heel verschillende mensen dezelfde ervaring deelt”, zegt Jan.

Er waren zo'n 150 deelnemers uit verschillende landen van de VN. “Iedereen was heel serieus en allemaal probeerden ze voor hun gekozen land hun zegje te doen of dat in het echt machtig was of niet. Het was mooi om te zien dat tijdens het debat bepaalde landen naar elkaar toe trokken, terwijl ze dat in de realiteit nooit zouden doen. We hebben hele leuke mensen ontmoet. Ondanks de verschillen kwamen we erachter dat er ook veel raakvlakken zijn. Een groepje van de organisatie komt misschien in het voorjaar hier naartoe.”[l]