De Sint-Maartensbrug is zaterdag het decor voor een kerstsamenzang. ARCHIEFFOTO
De Sint-Maartensbrug is zaterdag het decor voor een kerstsamenzang. ARCHIEFFOTO Foto: Eugène de Kok

'Zo'n mooie boodschap hoort op straat'

GOES - Winkeliers zetten iets moois in hun etalage. "Dus met zo'n mooie boodschap als het woord van God moet je ook naar buiten treden", zegt dominee Gerard van de Wetering. Hij nodigt iedereen uit om zaterdag naar de Sint-Maartensbrug te komen om samen kerstliederen te zingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Gerard van de Wetering durft te dromen en is niet bang om wat werk te verzetten. Jaren geleden nam hij het initiatief voor een lichtjestocht door Goes-Oost in de donkere dagen voor Kerst. De dominee van de Vrije Evangelische Gemeente zocht later de samenwerking met andere kerken in de omgeving. De Evangelische Gemeente Rafaël, de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Protestantse Gemeente doen inmiddels mee. Mede door deze samenwerking is het tweejaarlijkse evenement uitgegroeid tot een succes. In de jaren tussen de lichtjestochten wilde Van de Wetering ook wat doen. Twee jaar geleden was dat een samenzang bij de Stenen Brug. Daar kwamen honderden mensen op af. Nu is de Sint-Maartensbrug de aangewezen locatie. “Het moet een mooie plek zijn, een beetje romantisch”, zegt Van de Wetering. Op een schip in het water staat zaterdag gospelkoor Testimony. Rijk Stouwdam is solist. Het koor zingt tussen 19.00 uur en 20.00 uur kerstliederen, die iedereen mee mag zingen. Euphonia zorgt voor de muzikale begeleiding. Muzikant Theo van Teijlingen praat de avond aan elkaar en burgemeester Margo Mulder leest voor uit de bijbel. “Je moet out of the box durven denken”, zegt Van de Wetering. “Wij vinden de boodschap van God te mooi om privé te houden. Hij is ook vaak negatief in het nieuws. Dat soort berichten staan met chocoladeletters in de krant. Ik wil de mooie boodschap eens met dat soort letters in de krant krijgen.”

Voor Van de Wetering stopt het niet bij de Sint-Maartensbrug. Hij droomt ervan ooit de Grote Markt vol te krijgen in de dagen voor Kerst. “Ik houd van beweging”, lacht hij.

Tijdens het evenement wordt ook het Vredeslicht uitgedeeld. Het licht komt uit de Geboortekerk in Bethlehem. Mensen kunnen een kaarsje of lichtje meenemen naar huis. “Of geven aan iemand die het nodig heeft.” Als het slecht weer is, wordt het evenement verplaatst naar de Grote of Maria Magdalenakerk. Meer: www.goednieuwsgoes.nl.[l]