Fysiotherapeut Monique van Rooij is enthousiast over het beweegprogramma. FOTO JESSICA ROVERS
Fysiotherapeut Monique van Rooij is enthousiast over het beweegprogramma. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Adrz lanceert beweegprogramma

GOES – In de huiskamer van de afdeling geriatrie is vorige week een beweegprogramma gelanceerd om patiënten tijdens hun ziekenhuisopname meer te laten bewegen. Het programma bestaat uit beweeg- en spierversterkende oefeningen die worden voorgedaan door fysiotherapeuten van Adrz. Patiënten kunnen drie keer per dag het programma, via het gratis kanaal op de televisies bij het bed, liggend, zittend of staand volgen.

DOOR JESSICA ROVERS

Door tijdens de opname de conditie op niveau te houden, kunnen patiënten zelf bijdragen aan een beter en sneller herstel. “Ook worden spieren sterker en is de kans op complicaties kleiner”, stelt fysiotherapeut Monique van Rooij.

Ze vertelt dat het idee hiervoor ontstond bij de fysiotherapeuten en dat dit heel enthousiast ontvangen is door de teamleider en directie. “Het beweegfilmpje is onderdeel van een programma om patiënten in de toekomst uit te dagen en te stimuleren meer te bewegen tijdens een opname. Patiënten brengen in het ziekenhuis gemiddeld 90 procent van hun tijd door op hun kamer, waarvan 60 procent van de dag zittend of liggend. Dit betekent dat men gemiddeld slechts zo'n vier tot negen minuten per dag loopt tijdens een opname.”

Volgens Van Rooij is het heel belangrijk dat mensen zich bewust worden van de gevolgen van minder bewegen.

Na vijf dagen bedrust treedt al spiermassaverlies op. Na tien dagen bedrust is het verlies aan spiermassa tussen de tien en vijftien procent wat gelijk staat aan vijftien jaar ouder worden. “Het is niet zo dat je, als je wordt opgenomen, alleen maar in bed moet liggen. Bewegen voor, tijdens en na een opname is belangrijk."

Van Rooij zegt dat ook voeding een grote rol speelt bij herstel. “Er wordt al veel gedaan qua voeding, maar het zou mooi zijn als dit nog beter wordt afgestemd op het bewegen om zo tot een zo optimaal mogelijke combinatie te komen. Wij zijn nu het tweede ziekenhuis in Nederland met een beweegfilmpje en willen graag meten wat de resultaten hiervan in de toekomst zijn. Het effect van bewegen is al wel bewezen. Het draagt bij aan het herstel, voorkomt complicaties en zorgt ervoor dat patiënten eerder naar huis kunnen."[l]