Anouk van Gilst in haar praktijk. FOTO JESSICA ROVERS
Anouk van Gilst in haar praktijk. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Mooi om te zien hoe blij mensen zijn met het resultaat'

's-GRAVENPOLDER – Sinds april kunnen mensen met allerlei huidproblemen terecht bij Huid- en Oedeemzorg Zeeland. Dit is een kleinschalige, paramedische praktijk met een BIG-registratie die ingeschreven staat bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapie (NVH) en het Kwaliteitsregister Paramedici. De praktijk richt zich op huidtherapie, zoals het behandelen van acne en littekens, oedeemzorg, waar ook de nazorg van borstkanker onder valt en cosmetiek, de aanpak van overbeharing.

DOOR JESSICA ROVERS

Anouk van Gilst begon haar praktijk nadat zij, na het afronden van haar opleiding tot huidtherapeut, vijf jaar bij verschillende praktijken had gewerkt. “Ik heb eerst diverse waarnemingen gedaan en bij een grote praktijk in het ziekenhuis gewerkt om ervaring op te doen. Toen ik een kind kreeg en stopte met mijn baan, merkte ik al snel dat er veel vraag was naar huidtherapie, maar dat deze niet in de omgeving werd geboden. Daarop besloot ik mijn droom om een eigen praktijk aan huis te beginnen te verwezenlijken.”

Up-to-date

Volgens Anouk heeft een eigen praktijk het voordeel dat je alles op je eigen manier kunt doen. “Ik heb zelf de controle en verantwoordelijkheid. Dit betekent dat ik er zelf voor moet zorgen dat ik van alles op de hoogte ben. Voor de mensen is dat prettig. Bovendien hebben ze steeds te maken met dezelfde persoon. Ik volg de ontwikkelingen in het vakgebied op de voet en doe regelmatig aan bij- en nascholing. Daarnaast heb ik nog veel contact met de collega's van de praktijken waar ik heb gewerkt.”

Inmiddels weten veel mensen hun weg te vinden naar Huid- en Oedeemzorg Zeeland. “Ik ken veel mensen en veel van mijn bekendheid komt door mond-op mond-reclame. Het is mooi om te zien hoe de praktijk groeit. Mijn streven is om huidtherapie en de resultaten die je hiermee kunt bereiken, op de kaart te zetten.”

Resultaat

Een van de mooiste aspecten van haar vak is de resultaten die huidtherapie tot gevolg kan hebben. “Resultaten zijn in veel gevallen snel te zien. Het is fijn om te merken hoe blij mensen er van worden. Je geeft mensen een stukje extra kwaliteit van leven terug. Ik ben huidtherapeut geworden, omdat ik het heel prettig vind praktisch, één-op-één met mensen te werken. De combinatie tussen medische zorg en het contact dat je hebt, spreekt mij erg aan. Dit contact is vaak ook diep, want je werkt huid-op-huid. Mensen delen veel met je.”

Anouk vindt een persoonlijke benadering heel belangrijk. “Ik ben betrouwbaar en stel altijd een op maat gemaakt behandelplan op waarmee ik een optimaal resultaat probeer te halen. Daarnaast werk ik laagdrempelig. De intake is gratis en vrijblijvend.”[l]