Harmen Treur heeft tienduizend euro gewonnen voor zijn Maatschap Treur.
Harmen Treur heeft tienduizend euro gewonnen voor zijn Maatschap Treur. Foto:

'Gezondere gewassen uit sterke bodem'

MELISKERKE - De gemeente Veere kende twee weken geleden de Groene Innovatieprijs 2017 toe aan Maatschap Treur uit Meliskerke. "Het is voor mij een uitdaging om mijn bedrijfsvoering aan te passen aan natuurlijke processen", vertelt Harmen Treur van het boerenbedrijf.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Wethouder Jaap Melse van Veere overhandigde Treur in het gemeentehuis in Domburg de cheque van 10.000 euro die bij de Groene Innovatieprijs hoort. Maatschap Treur was een van de vijftien genomineerde Veerse ondernemingen die zich het afgelopen jaar onderscheidden op het gebied van duurzaamheid.

Aanstekelijk
Volgens de gemeente Veere werkt de kennis en het enthousiasme van melkveehouder Treur aanstekelijk op andere boeren in de omgeving. Zij zouden zelfs zijn voorbeeld overnemen. De nuchtere Harmen Treur is daar zelf wat bescheidener over: “Er wordt wel gekeken wat ik anders doe dan een ander, maar ik vraag me af of ik nu per se een voorbeeld ben voor duurzame agrarische ontwikkelingen in de regio.”

Toch staat het buiten kijf dat zijn manier van werken duurzaam en vooruitstrevend is. Treur gebruikt geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen en hij heeft altijd veel interesse in de bodem gehad, vooral in het leven wat zich daarin allemaal afspeelt. “Ik ben gelovig en ik geloof dat God alles geschapen heeft en dat Hij dat ook onderhoudt. Hij geeft ons daarin echter ook onze verantwoordelijkheid”, aldus de 34-jarige boer. “Vanuit die gedachte is het is voor mij een uitdaging om mijn bedrijfsvoering aan te passen aan natuurlijke processen.”


Biodiversiteit
Treur komt uit een boerengeslacht, maar hij is de eerste uit de familie die een biologische aanpak in zijn bedrijf doorvoert. “In de loop van de jaren ontwikkel je toch je eigen visie”, zo zegt hij zelf.

'Het gonst hier 's zomers

van de hommels'

De basis van een duurzaam agrarisch bedrijf is volgens Treur een gevarieerder plantenbestand: “Door verschillende grassoorten, klavers en kruiden ontstaat er ook ondergronds een grotere biodiversiteit. Iedere plant geeft via zijn wortels namelijk bepaalde stoffen af aan de bodem en dat beïnvloedt het leven daar in grote mate. Hoe gevarieerder dus het plantenbestand, hoe gevarieerder het bodemleven. Een sterke bodem levert uiteindelijk ook weer een gezonder gewas op.”

Hommels
Een ander positief gevolg van een gevarieerder plantenbestand is veel meer CO2-vastlegging door de plantenwortels. “Die CO2-opslag in organische stof wordt bovendien duurzamer opgeslagen doordat de verschillende planten wortelen over een bredere bodemlaag. Dat in tegenstelling tot het gebruikelijke Engelse raaigras, dat wortelt maar 10 tot 15 centimeter diep. Een dikkere laag organische stof zorgt voor meer bodemleven en een betere waterhuishouding. Bloeiende klavers en kruiden hebben trouwens nog meer voordelen: als je hier ‘s zomers door het weiland loopt, gonst het vaak van de hommels en andere insecten.”

Onderbelicht
Treur vindt dat de relatie tussen bodem, voeding en gezondheid van zowel dieren als mensen vaak onderbelicht blijft. “Omdat boeren vooral worden afgerekend op hoeveelheid, is er weinig oog voor bijvoorbeeld een gezonde mineralensamenstelling.”
Op de vraag wat het maatschap met het prijzengeld gaat doen, heeft Treur geen kant-en-klaar antwoord. “Daar heb ik me nog niet zo mee bezig gehouden”, zegt hij glimlachend. [l]