Café Dijkzicht in 1967 met Rinus van Hoepen in het deurgat. FOTO BEELDBANK ZEELAND ZEEUWSE BIBLIOTHEEK
Café Dijkzicht in 1967 met Rinus van Hoepen in het deurgat. FOTO BEELDBANK ZEELAND ZEEUWSE BIBLIOTHEEK Foto: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

Doorzakken in Dijkzicht

MIDDELBURG - In ‘Kroegpraat’ tekenen Rob van Hese en Edwin Mijnsbergen wekelijks de horecageschiedenis van Middelburg en Veere: een kroegbaas die met de noorderzon is vertrokken, ontroerende liefdesverhalen en vanzelfsprekend de sterke verhalen.

DOOR ROB VAN HESE

Op zaterdag 13 juni 1953 opent Rinus van Hoepen café Dijkzicht aan het Vlissings Wagenplein 14 in Middelburg. Een dag eerder staat deze advertentie in de krant: ‘Heropening van het café v.h. Paris Beleefd aanbevelend, M.C. van Hoepen. Vlissings Wagenplein 14 Middelburg’. Het pand is eigendom van de Dommelsche Bierbrouwerij v/h W.C. Snieders. Die brouwerij zal later nog een belangrijke rol in het verhaal spelen. Rinus heeft op enig moment verlof A aangevraagd voor het perceel aan het Vlissings Wagenplein. Burgemeester en wethouders van Middelburg geven twee jaar later aan dat Pieter Leendert Amperse op 24 oktober 1955, wonende te Goes, domicilie kiezende te Middelburg, Vlissings Wagenplein 14, een verlof A heeft aangevraagd voor de benedenlocaliteit van het perceel Vlissings Wagenplein 14. Rinus blijft huurder van het pand. Wellicht is Amperse slechts een zetbaas.

Weer een paar jaar later, in 1959, staat in de krant dat burgemeester en wethouders bekend maken dat 'door L.A. Koole, wonende te Middelburg een verlof A is aangevraagd voor het perceel Vlissings Wagenplein no. 14'. Ook nu blijft Rinus huurder van het pand en is Koole ook maar een zetbaas.

Op 16 mei 1966 verschijnt volgend artikel in de PZC: “Café moet verdwijnen voor aanleg van brug over kanaal. Voor de aanleg van een tweede brug over het kanaal door Walcheren is het noodzakelijk dat het pand Vlissings Wagenplein 14 te Middelburg wordt aangekocht. Met de eigenares van het café met bovenwoning is overeenstemming bereikt. De verwerving van het pand is van belang voor de realisering van de ter plaatsen voorgenomen sanering die nauw samenhangt met de aanleg van de brug.”

Wij schrijven 1967, een jaar later dus. Ik vind een foto van café Dijkzicht op de Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek. Rinus staat pontificaal in het deurgat en ook dwaalt er een verdwaalde klant rond. Rinus moet uitkijken naar wat anders. Naar een andere kroeg. De Dommelsche Bierbrouwerij v/h W.C. Snieders verkoopt het pand in december 1968 voor 55.430 gulden aan de gemeente. De verkoopwaarde ligt slechts op 18.000 gulden, maar de brouwerij weet er nog heel wat extra kosten uit te slepen. Rinus begint in maart 1969 met de Postkoets aan de Lange Noordstraat in Middelburg. Men snakt in deze koude dagen vaak naar een kop snert. Dan kon je bij Rinus en Corrie terecht. Doorzakken in Dijkzicht is echter weer een ander verhaal.

Meer lezen? Zie www.middelburgdronk.nl en www.veeredronk.nl.