Ook Middelburgers gaan betalen voor wat ze weggooien

MIDDELBURG - Het moet gek lopen wil de gemeente Middelburg niet overstappen op het diftar-systeem voor het inzamelen van afval. "Het lijkt nodig om onze doelstelling te realiseren."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een raadvoorstel. Daarin stelt ze voor om diftar mee te nemen in een onderzoek naar nieuwe manieren van afvalinzameling.

Middelburgers mogen volgens landelijk beleid in 2020 nog slechts 100 kilo restafval per inwoner hebben. In 2013 was dat nog 246 kilo. De afgelopen tijd zijn er in verschillende wijken en dorpen proeven uitgevoerd om het restafval te verminderen, maar deze bieden niet voldoende resultaat. Het gemiddelde is nu 171,6 kilo per inwoner, nog steeds ruim 70 kilo te veel.

Alleen gedifferentieerde tarieven (diftar) kunnen het verder terugdringen, denkt het college. Ze baseert zich op landelijke gegevens en ervaringen in Kapelle, waar inwoners al betalen voor de hoeveelheid die ze weggooien. Alleen gemeenten die met diftar werken, hebben het doel van 100 kilo restafval al gehaald. Nadelen van het systeem, zoals de toename van zwerfafval en de hoge investeringen die met de invoering gepaard gaan, worden meegenomen in het onderzoek. De gemeenteraad neemt volgende week maandag een besluit. Middelburg wil de bestaande proeven met enkele aanpassingen voortzetten tot en met 2019[l]