Het echtpaar Adan kreeg als bedankje een bloemstukje voor de cheque die zij schonken aan het ADRZ. FOTO BO VAN SCHEYEN
Het echtpaar Adan kreeg als bedankje een bloemstukje voor de cheque die zij schonken aan het ADRZ. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

'Een enorm ingrijpende gebeurtenis'

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze gaan het geld gebruiken om ouders van stilgeboren kinderen iets mee te geven ter herinnering aan hun overleden kindje. "Iets wat helaas meerdere keren per jaar voorkomt."

En elke keer is het een ontzettend verdrietige gebeurtenis, zegt obstetrieverpleegkundige Angelique Schalkwijk van het ADRZ.

Verdriet

“Op het werk blijf je professioneel handelen als zoiets gebeurt, maar als een kindje in de baarmoeder overlijdt gaat niemand dat in de koude kleren zitten. “Daar praat je als collega’s met elkaar over”, zegt Angelique. “Ook met mijn ouders deel ik mijn emoties. Je hebt veel hoogtepunten, maar stuit helaas soms ook op intens verdriet.”

Dit maakte veel indruk op haar vader en moeder, want het Vlissingse echtpaar besloot het geld dat ze kregen voor hun 60-jarig huwelijk aan de kinder- en kraamafdeling te schenken. “Ze hebben zelf zes gezonde kinderen en wilden zo iets doen voor ouders van stilgeboren kinderen. Ik stond met mijn mond vol tanden toen ze het vertelden. Ik vind het echt een enorm hartverwarmend gebaar.”

Ingrijpend

De afdeling kan het geld goed gebruiken. De artsen, verlos- en verpleegkundigen en het ondersteunend personeel op de kinderafdeling in Goes wilden iets voor ouders van stilgeboren kinderen doen. “Je kunt ze niet zomaar wegsturen. Het zijn immers ouders die helaas al met lege handen naar huis gaan, omdat hun kindje is overleden. Dat is een enorm ingrijpende gebeurtenis. Wij wilden iets voor ze doen”, legt Angelique uit. “Mensen stellen zich op een kindje in en dan opeens is er niets. Je ziet hun levens opeens een andere wending nemen.”

Herinnering

Al een paar jaar geven de verpleegkundigen van de kinder- en kraamafdeling aan deze ouders een herinneringsdoosje met een dekentje, een kaartje en eventueel een voet- of handafdrukje. De extra zorg wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

'We zijn blij met alles wat we krijgen'

De afdeling is hiervoor afhankelijk van giften.

Er was al eens een bijdrage van de stichting Vrienden van het ADRZ en de Lions Club heeft wel eens geld ingezameld. “We zijn blij met alles wat we krijgen en we gaan heel zorgvuldig met het geld om. We doen heel erg ons best en krijgen daar veel dankbare reacties voor terug.”

Afbeelding