Middelburg wil einde maken aan financieel toezicht

MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg hoopt dit voorjaar een plan te hebben waarmee ze de begroting van 2019 in evenwicht brengt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Nu is dat niet het geval. Er staat een tekort van 649.000 euro onder de streep. Middelburg is één van de vijf gemeenten in Nederland die onder preventief toezicht staat van de provincie. Vlissingen is de tweede in Zeeland.

Middelburg is niet blij met het toezicht. De meerjarenbegroting van vorig jaar was wel sluitend in 2020 en 2021, maar door een tegenvaller van zes ton bij Orionis Walcheren en omdat een taakstelling van 15 fte op het personeel niet wordt gehaald verlengde de provincie het toezicht.

Het betekent dat Middelburg voor bijna alle uitgaven toestemming moet vragen. Het gaat bijvoorbeeld om nieuw beleid, kredieten en grondaankopen en alleen als ze ‘onuitstelbaar en onontkoombaar’ zijn. De investeringen in integrale kindcentra aan de Grevelingenstraat en Korczakstraat zijn dat, want de provinciebestuur keurde deze vorige week goed. Burgemeesters en wethouders in Middelburg zijn bezig met een plan waarmee de rode cijfers worden weggewerkt. Het moet klaar zijn voor de kadernota, die in het voorjaar op de agenda staat. Als er sprake is van ‘reëel en structureel’ evenwicht stopt de provincie met het toezicht. Middelburg zit al een paar jaar in financieel zwaar weer.