leerlingen praten met Johan Aalberts over het programma van CDA Middelburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
leerlingen praten met Johan Aalberts over het programma van CDA Middelburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Politici te gast op CSW Van de Perre

MIDDELBURG – De Havo-4-leerlingen van CSW Van de Perre in Middelburg hebben met het vak maatschappijleer een actueel project. In groepjes bekijken ze de verkiezingsprogramma's van de lokale politieke partijen. Bij het verkiezingsprogramma maken zij een affiche en een promotiefilmpje over de partij.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

CSW Kiest is een jaarlijks terugkerend project bij de scholengemeenschap. Dit jaar heeft maatschappijleerdocent Luc Vandezande het gekoppeld aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.


Kernwaardes
Hij nodigde negen lokale politici uit op CSW Van de Perre. Zij vertelden donderdag over het partijprogramma waarmee ze deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Middelburg. De leerlingen moeten de tien belangrijkste punten uit het programma halen en dat herschrijven, zodat het voor jongeren aantrekkelijke taal wordt. Daniëlle, Menno, Faith en Tycho gingen met het CDA-programma aan de slag. “Een van de kernwaardes van het CDA is dat ze willen dat mensen zich in Zeeland thuis voelen. Ze willen dat er veel te doen is voor jongeren en dat er genoeg banen en woningen zijn”, vertelt Daniëlle Lambrechts (16).


'Ik leg alvast
bouwstenen'


De Lokale Partij Middelburg (LPM) wil ook betaalbare woningen. Luca Janse (16) en Eva Alta (16) gingen met het verkiezingsprogramma van de LPM aan de slag. “De LPM wil meer studenten woningen en tiny houses. Ik zou er zelf niet zo snel gaan wonen, maar als je wacht op een echte woning is het wel handig”, vindt Eva.

Past
De leerlingen mochten niet kiezen welke partij onderwerp van hun project zou worden. VandeZande heeft de leerlingen willekeurig ingedeeld. “Ik vind het belangrijk dat ze leren om zich te verplaatsen in de gedachtes van een ander, ook als ze het niet eens zijn met wat de ander zegt.”

Eva is blij met de indeling. “Bij de LPM hoef je niet rekening te houden met een ideologie, ik denk dat het daardoor makkelijker is.” Anouk en Esther hadden liever zelf een partij gekozen. “Ik weet niet veel van de partijen, maar ik denk dat de VVD beter bij mij past van GroenLinks,” zegt Esther Melse (15). Josephine Scholten (15), die ook bij Anouk en Esther in het groepje zit, kan zich op sommige punten wel vinden in het programma van GroenLinks. “Samenwerking is voor GroenLinks heel belangrijk. Dat gaan we dan ook in ons promotiefilmpje weergeven.”

Bewust

De politici zijn enthousiast over het project en vinden het boeiend om met de leerlingen te praten over hun verkiezingsprogramma. “Zij leren hopelijk iets van mij, maar ik leer ook zeker iets van hen. Door met jongeren te praten weet ik beter hoe ik aan andere jongeren kan uitleggen wat onze standpunten inhouden”, vertelt Johan Aalberts van CDA Middelburg.


'Leren verplaatsen
in een ander'


Adrie van ’t Westeinde van GroenLinks Middelburg vindt het nuttig om een middag op de CSW te zijn. “Als mensen bewust in de samenleving staan, word je daar alleen maar rijker van.” De meeste leerlingen zijn, buiten het vak maatschappijleer om, nog niet actief bezig met hun politieke voorkeur. “Ze zijn misschien nog wat jong voor de politiek, ze mogen immers ook nog niet stemmen. Maar ik leg alvast de bouwstenen, zodat ze later zelf een politieke mening kunnen worden. Als ze dan interesse krijgen, dan hebben ze in ieder geval al wat kennis over politiek.” [l]