Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Veers gemeentehuis gasloos

DOMBURG – Het gemeentehuis van Veere in Domburg gebruikt geen gas meer. "Het is het eerste overheidsgebouw in Zeeland dat energieneutraal is", zegt wethouder Jaap Melse.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Veere wil dat de gemeente in 2050 energieneutraal is. Door bijvoorbeeld voor het gemeentehuis duurzame maatregelen te nemen, hoopt Veere het goede voorbeeld te geven aan inwoners en ondernemers.

Lucht-warmtepomp

De werktuigbouwkundige installaties, voor de verwarming en koeling van het gemeentehuis, waren dringend aan vervanging toe, aldus de wethouder. Dit kwam volgens hem goed uit, want de gemeente wil graag besparen op het gebruik van fossiele brandstoffen.
De nieuwe installatie moest milieuvriendelijk zijn en een groot aandeel leveren aan een energieneutraal gemeentehuis. Met een nieuwe installatie is de omzetting van gas naar een lucht-warmtepomp vorig jaar maart al gerealiseerd. “We verwachtten een rendement van 25 procent, maar gezien de cijfers tot nu toe, denk ik dat het hoger zal uitpakken”, vertelt Albert Cornel. Hij werkt samen met Johan Faasse bij de gemeente Veere op de afdeling gebouwenbeheer. “De pomp werkt met het koelingsmiddel propeen. Bovendien werkt de pomp zonder schadelijke cfk’s.”

Energie
Om energieneutraal te worden moest het gemeentehuis meer energie gaan opwekken. De gemeente Veere heeft een subsidie van Stimulering Duurzame Energieproductie gekregen om het aantal zonnepanelen van vijfhonderd te verdubbelen naar duizend. De investering moet volgens Veere in vijftien jaar tijd terugverdiend zijn.

Nu in de keuken van het gemeentehuis het gasstel is vervangen door een elektrische inductieplaat, is de gasaansluiting niet meer nodig. Wethouder Melse is trots op deze ontwikkeling. “We geven graag het goede voorbeeld. Ik ben dan ook trots op alle werknemers die met de fiets komen.”
De lijn van vergroening en verduurzaming wordt doorgezet. Het streven is alle gemeentelijke gebouwen in 2030 energieneutraal te hebben. Vervolgens moet de hele gemeente Veere in 2050 energieneutraal zijn. [l]