Nora Turato tijdens haar performance voor de opening van de expositie in de Vleeshal. FOTO BO VAN SCHEYEN
Nora Turato tijdens haar performance voor de opening van de expositie in de Vleeshal. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

'Nu staan we ergens en kunnen we ook dit doen'

MIDDELBURG - Directeur Roos Gortzak van de Vleeshal heeft jaren in Amsterdam gewoond en weet als geen ander dat Middelburg dan het andere einde van de wereld lijkt. Jammer, want er is zoveel moois te zien in de Zeeuwse hoofdstad, zoals de nieuwe expositie 'Show Personality, Not Personal Items'. Zaterdag reed er een bus vanuit Amsterdam en Rotterdam met belangstellenden naar de Vleeshal. "Ik vind het belangrijk dat ze naar de Vleeshal komen."

DOOR EUGÈNE DE KOK

En de door de Vleeshal ingezette bus zat zo goed als vol. De passagiers hadden tien euro moeten betalen voor de reis naar en van Zeeland. “Het is ontzettend goed ontvangen. Er zaten veel mensen in, die nog nooit in de Vleeshal zijn geweest”, vertelde directeur Roos Gortzak in de expositieruimte aan de zijkant van het stadhuis op de Markt.

De belangstellenden uit Amsterdam en Rotterdam konden na de opening voor vijf euro aanschuiven bij de stamppot-maaltijd van de Vleeshal, net als belangstellenden uit Middelburg en omgeving, die konden mee-eten. “Voorheen aten we altijd met de kunstenaars en een geselecteerde groep genodigden, maar we wilden nu eens iets anders doen. Ik speelde al langer met het idee om zoiets te organiseren, maar de afgelopen tijd is dat er met alle bezuinigingen en veranderingen nog niet van gekomen. We hebben echt moeten knokken. Ik voelde me soms een roepende in de woestijn, maar nu staan we ergens en kunnen we ook dit soort dingen doen.”

Steun

In het kader van de bezuinigingen heeft Middelburg het budget van De Vleeshal met meer dan een ton gekort. “Ik zat hier net een jaar en toen leek het alsof de Vleeshal dicht zou gaan”, lacht Gortzak nu. Mede door de onverminderde steun van het Mondriaan Fonds voor de expositieruimte in Middelburg is het zover niet gekomen. Voor 2017 en 2018 heeft de Vleeshal drie ton gekregen van het landelijke fonds, die de ruimte prijst omdat het ‘de hedendaagse kunst verder brengt’.

Populistisch

Met openingen zoals zaterdag wil Gortzak dat doel waarmaken, niet door populistischer te gaan programmeren. “Kunst mag prikkelen, mensen uit hun comfortzone halen, vragen oproepen en tot nadenken stemmen. Het hoeven niet allemaal hapklare brokken te zijn. Wij blijven doen wat we doen, maar proberen het wel op een begrijpelijke manier te vertalen voor ons publiek. Je hoeft niet veel kennis over kunst te hebben voor een bezoek, je moet alleen een beetje nieuwsgierig zijn.”

Suppoosten

De suppoosten vertellen bezoekers het verhaal van de expositie ‘Show Personality, Not Personal Items’. Het is een gecombineerde tentoonstelling van Leda Bourgogne, Nora Turato en Evelyn Taocheng Wang. De titel is geleend van een performance van Turato uit 2017.

Het drietal speelt met identiteit en het hedendaagse thema of, wat en hoeveel je van jezelf laat zien op sociale media en in het echte leven.

Video

Turato doet dat onder meer met een video die je het beste kunt omschrijven als een zelfportret op allerlei manieren, van Taocheng Wang hangen er schilderijen waarin ze haar bijzondere leven expliciet tot uiting brengt en Bourgogne heeft objecten gemaakt, die met de verhouding tussen mens en object lijken te spelen.

De Vleeshal in Middelburg is vrijwel dagelijks geopend. Voor openingstijden, zie de website www.vleeshal.nl.

Met ‘So You Don't Get Lost in the Neighborhood’ probeert de Vleeshal ook meer naar buiten te treden. Zeeuwse kunstenaars fungeren als een kompas en laten belangstellenden mooie en interessante plekken in Zeeland zien. Er zijn al meerdere afleveringen geweest. De eerstvolgende is op 25 februari met Jorieke Rottier. Het startpunt is dan Vlissingen.

Afbeelding