Het Veers Leerlingenorkest tijdens een repetitie. FOTO ANNET EEKMAN
Het Veers Leerlingenorkest tijdens een repetitie. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Met leerlingenorkest kunnen kids snel meespelen

VEERE – Het Veers Leerlingenorkest bestaat sinds kort en heeft onlangs voor de tweede keer gerepeteerd. Het is ontstaan uit een jarenlange samenwerking tussen zeven muziekverenigingen uit de gemeente Veere. Omdat het steeds moeilijker werd om jeugdleden te werven, besloten zij de krachten te bundelen en zo de drempel voor leerling-muzikanten te verlagen.

DOOR JESSICA ROVERS

Michiel Pouwer, lid van de muziekvereniging Veere's Genoegen en mede-initiatiefnemer van het leerlingenorkest, legt uit dat veel muziekverenigingen de laatste jaren moeite hebben om hun ledenaantallen op peil te houden door het toegenomen aanbod van activiteiten. “Kinderen en jongeren hebben heel veel bezigheden en de keuze in sport en vrijetijdsbesteding is heel groot. Er zijn veel verenigingen die hier last van hebben. Ik weet muziekverenigingen met een imagoprobleem te kampen hebben, maar met het Veers Leerlingenorkest kunnen leerlingen in ieder geval in groepsverband muziek maken. Bij voetbal kun je bijvoorbeeld vrij snel meedoen, maar bij de meeste orkesten kun je pas meespelen na drie jaar les. De bedoeling van dit nieuwe orkest is dat leerling-muzikanten zo snel mogelijk instromen. Dat maakt het volgens ons aantrekkelijker om lid te worden van een muziekvereniging.”


Mooie mix

Dat de lat laag wordt gelegd, wil volgens Pouwer niet zeggen dat het voor meer gevorderde muzikanten het niet aantrekkelijk is om in het leerlingenorkest te spelen. “Het is een mooie mix van beginnelingen en gevorderden. De muziek wordt op maat gemaakt en dirigente Petra van Antwerpen herschrijft sommige stukken om het passend te maken. Qua muziek is het heel divers. Omdat er veel jeugdleden in het orkest zitten, is dit daarop aangepast. De orkestleden zijn acht jaar en ouder en bespelen blaasinstrumenten en slagwerk in navolging van de grote harmonie- en fanfareorkesten en brassbands.”

Inmiddels telt het orkest elf leden, maar naar verwachting komen er binnenkort vier leerlingen bij. De gemeente Veere subsidieert het initiatief en is nauw betrokken bij de muziekprojecten die op de Veerse basisscholen worden verzorgd in samenwerking met de zeven muziekverenigingen en de Zeeuwse Muziekschool.


Slotoptreden

Pouwer vertelt dat het scholenproject voor het tweede jaar is georganiseerd. “Elke school komt jaarlijks één keer aan bod. Het project bestaat uit zo'n tien muzieklessen en een slotoptreden. Naast muziekonderwijs maken kinderen kennis met verschillende instrumenten. Het leerlingenorkest is een soort vangnet voor leerling-muzikanten die zich naar aanleiding van het scholenproject aanmelden als lid bij een muziekvereniging, vaak in combinatie met individuele muzieklessen. In Serooskerke is het project pas klaar en zijn er drie leerlingen uit voortgekomen."

Het orkest is een proef van één jaar. “Ik hoop dat het aantal leden zal groeien. Het doel is niet zozeer een prestatie neer te zetten, maar vooral om leuk met elkaar muziek te maken.” Wel werken ze naar een optreden toe. Op zaterdag 7 juli is het orkest tijdens de Stroskerksedag in Serooskerke. Het Veers Leerlingenorkest repeteert om de twee weken op vrijdagavond. De locatie wisselt, maar is altijd een vaste repetitieruimte van één van de deelnemende muziekverenigingen in de gemeente Veere. Meer informatie is te krijgen bij de afzonderlijke verenigingen.