Leen Nijsse en Mia Knol gaven elkaar het jawoord op 29 januari 1958.
Leen Nijsse en Mia Knol gaven elkaar het jawoord op 29 januari 1958. Foto privébezit

Veers paar 60 jaar getrouwd

VEERE – Echtpaar Nijsse vierde vorige week maandag het 60-jarige, diamanten huwelijk. Wethouder Jaap Melse van Veere ging bij ze langs om hen te feliciteren. Sinds een jaar woont het echtpaar in Veere en ze voelen zich hier helemaal thuis. "Mijn kleinkinderen wonen ook in Veere. Ze komen regelmatig langs en staan dan ineens voor mijn neus. Heerlijk!"

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Leen Nijsse (85) komt uit een gezin met tien kinderen en is opgegroeid in Wolphaartsdijk. Hij was soldaat en moest voor zijn werk een tijd verblijven in Hillegom. Daar leerde hij via de kerk Mia Knol (80) kennen. Zij en een vriendin vonden Leen allebei erg knap. “Hij koos mij.” Mia moet nog altijd giechelen bij die herinnering. “We zijn niet gelijk getrouwd. Als je dat wel doet, krijg je geen gelukkig huwelijk.” Ze trouwden in Hillegom. Het weer was zacht die dag, ondanks dat er ijs lag op de vijver waar eenden overheen konden lopen. De foto’s zijn keurig ingeplakt in een fotoalbum.

Ondernemend
Het echtpaar ging in Zeeland wonen. Mia werkte als kleuterleidster en startte kleuterschool Piggelmee in Oost-Souburg. Leen werkte bij de veerdienst van de Provinciale Stoomboten Dienst (PSD). “Ik heb er altijd graag gewerkt en vond het moeilijk toen ik moest stoppen. Toen ben ik foto’s van de PSD gaan verzamelen en heb die uitgegeven in een boek.”
Echtpaar Nijsse heeft op Walcheren en Zuid-Beveland gewoond. Ze kregen twee zoons, Kees en Rolf, en gingen in de zomers met de jongens zeilen. Toen dat door de ouderdom moeilijker ging, kochten ze een camper die later werd vervangen door een caravan. Nog altijd gaan ze graag naar de camping. De familie is ondernemend en houdt van de natuur. “Ik ga af en toe met mijn vader een rondje fietsen op de duofiets,” vertelt Kees. “Dikke jas aan en even een toertje doen.” Ook de kleinkinderen komen graag bij opa en oma. Renée (18) verzorgt de planten en David (14) komt biljarten met opa en helpt oma met haar tablet en smartphone. “Met dit apparaatje heb ik zo contact met mijn zus in Amerika. Of met Rolf in De Bilt.”
Echtpaar Nijsse is nog elke dag blij dat ze de keuze hebben gemaakt om van Goes naar Veere te verhuizen, toen de gezondheid van Leen achteruit ging. Nu wonen ze in de buurt van Kees en zijn gezin. “Als je ouder wordt zonder familie is dat heel leeg,” zegt Kees. “Nu zijn we samen en dat vinden we allemaal heel waardevol.” [l]