Het Bevrijdingsfestival op het Bellamypark. FOTO BEVRIJDINGSFESTIVAL ZEELAND
Het Bevrijdingsfestival op het Bellamypark. FOTO BEVRIJDINGSFESTIVAL ZEELAND Foto: Bevrijdingsfestival Zeeland

Colleges over vrijheid

MIDDELBURG - Fresku, Herman Pleij en Joseph Oubelkas zijn de sprekers tijdens de Zeeuwse Vrijheidscolleges 2018. In aanloop naar het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen op 5 mei geven zij hun visie op vrijheid tijdens bijeenkomsten in Vlissingen en Middelburg.

VAN ONZE REDACTIE

Pleij, Oubelkas en Fresku gaan in op de door Franklin D. Roosevelt in 1941 geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Freskus college op 16 april in Vlissingen is besloten. Op 25 april spreekt in het oude stadhuis in Middelburg Herman Pleij en op 5 mei is het bij het Bevrijdingsfestival de beurt aan Joseph Oubelkas.

Fresku
Roy Michael Reymound, beter bekend onder zijn artiestennaam Fresku, is een Nederlands rapper, acteur en cabaretier. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt onder meer tot uiting in zijn songteksten, zoals bij het nummer 'Zo Doe je Dat', waarin hij de heersende blanke muziekcultuur op de hak neemt.


Herman Pleij
Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover? Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde.


Joseph Oubelkas
Wat doet het met je als je niet vrij bent? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen.

In het hele land vinden Vrijheidscolleges plaats. De zesde editie wordt dinsdag 27 maart geopend met een lezing van Femke Halsema in Utrecht. Zij gaat in haar lezing in op de vraag of onze identiteit wordt bedreigd. [l]