Toos van Holstein en Anneke Coppoolse. FOTO PETER URBANUS
Toos van Holstein en Anneke Coppoolse. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Uiteenlopende kunstvormen en fraaie monumenten

MIDDELBURG - Zondagmiddag hebben enkele tientallen ateliers in de Middelburgse binnenstad de deuren weer geopend vanwege het nieuwe seizoen van de Kunst- en Cultuurroute. Een prachtige kans om zeer uiteenlopende kunstvormen en fraaie monumentale panden te bekijken.

DOOR PETER URBANUS

Thema van deze route was ‘Zeeuwse gasten’. De feestelijke opening van de derde Kunst- en Cultuurroute in de huidige opzet vond zondagochtend plaats in het atelier van schilder en beeldend kunstenaar Toos van Holstein.

De openingshandelingen werden verricht door wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg. Van Holstein is een bekende kunstenaar. Onlangs eindigde ze bij de laatste 25 populairste kunstenaars van Nederland. Ze woont en werkt sinds 2001 in een monumentaal, uit 1738 stammend pand aan de Korendijk. Het is een voormalig pakhuis, maar waar nu haar atelier is, liep ooit ook een steeg richting het Balkengat. “Opzet van de Kunst- en Cultuurroute is dat kunstenaars, die veelal als zelfstandig ondernemer werken, het publiek kennis laten maken met hun werk”, vertelt Van Holstein. In de huidige opzet zijn ook weer Zeeuwse kunstenaars te gast in de verschillende ateliers. Niet iedereen beschikt over een ruimte om veel publiek te kunnen ontvangen.

Ramp

Bij Van Holstein was zondag Anneke Coppoolse te gast. Zij werkt met keramiek en heeft een klein atelier aan Park Overwater in Middelburg. “In mijn werk ligt de nadruk op beweging”, verklaart ze. Golven, de zee en branding zijn terugkerende elementen. Coppoolse is geboren op Voorne-Putten, dat zwaar werd getroffen tijdens de Watersnoodramp van 1953. Als klein meisje mocht ze met haar vader mee, toen die werd ingezet bij het leggen van zandzakken in de dijk bij Simonshaven. Een gebeurtenis die grote indruk op haar maakte.

Dichteres, schilder en beeldend kunstenaar Juul Kortekaas woont en werkt in een pand uit eind 16e eeuw aan de Brakstraat. Rondkijkend in het statige oude pand met zijn hoge plafonds en vele houtwerk, beaamt ze dat het bezit van zo’n monumentaal pand een hele verantwoordelijkheid is. “Het is een voorrecht om hier te mogen wonen. Een bijzonder kunsthuis, om te beleven”, zegt ze.

Tulpenmanie

Normaal gesproken is het atelier van Kortekaas slechts te bezoeken op afspraak. Het hele huis staat vol met kunstuitingen. “We hebben het hele huis gezien en ook de kunst”, grapt een wat oudere bezoeker bij het weggaan. In haar werk is de tulp een veelvuldig terugkerend gegeven. Kortekaas verwijst naar de Tulpenmanie, die rond 1635 hoogtij vierde en sommigen schatrijk maakte, maar anderen aan de bedelstaf bracht.

Sandra van der Meulen woont en werkt een stukje verderop, in een uit de 18e eeuw stammend pand aan de Spuistraat. Zij maakt gebruik van diverse technieken en materialen. Teksten in spiegelbeeld combineert ze met grillige vormen en lijnen. “Je kunt kennis tot je nemen, maar om tot wijsheid te komen moet je verder kijken”, verklaart ze. Te gast bij haar is Nanda Runge uit Middelburg, die tijdens haar verblijf vorig jaar in China fraaie foto’s maakte, vanuit bijzondere invalshoeken. Daarnaast toont ze zelfgemaakte schilderingen en assemblages.

De volgende Kunst- en Natuurroute is op 4 maart. Het thema is dan ‘Van Klassiek tot Populair’.