Chris Maas is blij dat kinderen kunnen sporten via het jeugdsportfonds. FOTO ANNET EEKMAN
Chris Maas is blij dat kinderen kunnen sporten via het jeugdsportfonds. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Elk Veers gezin in armoede is er eentje te veel'

DOMBURG - De gemeente Veere heeft de inkomensgrens voor deelname aan het jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds verhoogd. "Zo kunnen meer kinderen uit gezinnen die weinig hebben te besteden er gebruik van maken", zegt wethouder Chris Maas van de gemeente Veere.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het verhogen van de inkomensgrens voor beide fondsen is één van de speerpunten die is voortgekomen uit een evaluatie van het armoedebeleid in de gemeente Veere. Tot nu toe kwamen alleen kinderen in aanmerking als ze uit een gezin kwamen met een inkomen tot 120 procent van het minimum. Daar doet de gemeente nu tien procent bovenop. “Wij hebben misschien relatief weinig gezinnen die leven in armoede, maar elk gezin is er één te veel”, legt wethouder Chris Maas van de gemeente Veere uit. “Er is ook verborgen armoede. Ze zeggen vaak dat werken de snelste weg is uit armoede, maar er zijn ook mensen die een baan hebben en moeilijk kunnen rondkomen.”


Laagdrempelig

Maas denkt dat ook voor die groep de verhoging, die mede mogelijk is doordat er meer geld voor de bestrijding van armoede vanuit Den Haag is gekomen, een uitkomst is. Vaak is een lidmaatschap van een sport- of muziekvereniging te duur voor mensen, die net boven het minimuminkomen zitten. Nu de grens op 130 procent van dat minimum zit, verwacht Maas dat er meer aanmeldingen komen. “Beide fondsen zijn heel laagdrempelig. Dat is het grote voordeel”, zegt hij.

Een tussenpersoon uit bijvoorbeeld het onderwijs of een hulpverlener kan de aanvraag indienen. Daarna verloopt alles rechtstreeks via de club of vereniging. Er is nauwelijks tot geen papieren rompslomp voor het gezin en de gezinnen hoeven niet met hun hele hebben en houwen naar het gemeentehuis in Domburg te komen.


Maximaal

Bijna alle Zeeuwse gemeenten doen mee aan het jeugdsportfonds. Het is bedoeld voor kinderen tussen de vier en achttien jaar. Als er een aanvraag wordt ingediend, dan wordt vanuit het fonds (een deel van) de contributie betaald. De bijdrage is maximaal 225 euro per schooljaar.

'Het is heel dubbel'

Het geld kan soms via waardebonnen ook worden besteed aan sportkleding of bepaalde attributen. In bepaalde gemeenten, waaronder Middelburg, Veere en Vlissingen, kunnen jongen en meisjes ook hun zwemdiploma halen met behulp van het jeugdsportfonds.

Voor het jeugdcultuurfonds, waarmee kinderen bijvoorbeeld lid kunnen worden van een muziekvereniging, een dansschool of de scouting, geldt een maximum van 450 euro per jaar.


Extra kosten

Beide fondsen worden gevoed door de deelnemende gemeenten en andere overheden en instanties. De gemeente Veere verwacht dat ze door de verhoging 32 extra kinderen kan laten sporten. De kosten daarvan zouden 7200 euro zijn. Eind 2017 hadden 56 kinderen in Veere gebruik gemaakt van het jeugdsportfonds. Door ongeveer 20 kinderen was de hulp ingeroepen van het jeugdcultuurfonds. “Dat moet nog wat bekender worden. Dit jaar hopen we meer aanvragen daarvoor te zien. Het is en blijft wel dubbel, want eigenlijk wil je het liefste dat niemand in armoede leeft. Aan de andere kant is het heel goed dat deze fondsen er zijn.”

Veere geeft in het kader van het armoedebeleid ook geld aan de Kledingbank Zeeland, een instantie die zo goed als nieuwe kleding aanbiedt aan minima. Dit jaar gaat het om 12.500 euro. Voorgaande jaren was dat 4500 euro.

De kledingbank werkt vanuit Middelburg voor inwoners van heel Zeeland. Sinds ze is begonnen, heeft ze aan ruim 2900 mensen kleding gegeven. Met de 12.500 euro kan de bank 122 volwassenen en 98 kinderen aan een goede outfit helpen.[l]